Seneste Danmarksnyheder

Gabriele har taget verdens bedste billeder af amerikanere og deres våben: ‘Det vil tage mindst 50 år at ændre våbenkulturen’

Ofte siger man, at det bedste sker, når man mindst venter det.

Sådan var det for den italienske fotograf Gabriele Galimberti. I 2018 var han på fotoopgave i Kansas City og havde et par fridage inden sin næste opgave.

Kansas City kedede ham. Der var absolut ingenting at lave. Derfor besluttede han sig for at køre en tur ud af den dødssyge by.

Selvom Gabriele Galimberti for første gang besøgte USA 20 år før, og han endda havde en ekskæreste fra Texas, var han aldrig stødt på en våbenbutik før under sine rejser rundt i USA.

Men det skete netop, da han var på vej ud af Kansas City – og det var årsagen til, at han tre år senere fik en af verdens mest eftertragtede fotopriser – nemlig World Press Photo-prisen i 2021.

Prisen fik han for at portrættere den amerikanske våbenkultur, som igen har været til debat, da en 18-årig mand dræbte 21 personer under et skoleskyderi i Uvalde i delstaten Texas i slutningen af maj.

Våbenbutikken var næsten på størrelse med en Walmart, som nok bedst kan betegnes som en kæmpeversion af Bilka herhjemme. Oven på bygningen stod der med fede bogstaver: Guns.

– Jeg blev nysgerrig, fordi jeg elsker USA. Men jeg anede ikke noget som helst om landets våbenkultur. Så jeg tog ind i butikken, og der opdagede jeg en verden, der var helt ukendt for mig, siger Gabriele Galimberti.

Inde i butikken kunne man købe alle slags våben. Store rifler, maskingeværer og automatvåben. Selv bazookaer, fortæller han. Den halvmåbende italienske fotograf begyndte så at tale med en af kunderne. Kunden hed Robert Nordyke og en time senere stod Gabriele Galimberti hjemme i Robert Nordykes stue og tog billeder af amerikaneren og alle hans våben.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies