Seneste Danmarksnyheder

Fransk parlamentsvalg: Alt står på spil for Macron

5 års neoliberalisme er nok

Vi møder også vælgere, der har tænkt sig at stemme. Blandt andet den 27-årige lærer, Léo Benoît, der fører kampagne for NUPES. Det er også her, han har tænkt sig at sætte sit kryds, fortæller han:

– Jeg stemmer på NUPES. Vi har haft fem års macronisme, neoliberalisme, som har ramt det offentlige, hospitaler og skoler. Man har nedlagt senge på hospitalerne under Covid. Det skal ændres nu, siger han.

Macrons blok Ensemble! står til at få mellem 255-295 sæder i Nationalforsamlingen. Man skal have mindst 289 for at have et absolut flertal. Ved sidste parlamentsvalg vandt Macrons parti alene 350 sæder, så det tegner til en voldsom tilbagegang for Macron.

Uden flertal svækkes Europa politikken

NUPES står til at få mellem 150-200 sæder. Det er nok til at udgøre en stærk gruppe i opposition til Macrons Ensemble!

– Som opposition vil de kunne blokere meget og forhindre Macron i at ødelægge landet, som han har gjort de sidste fem år, siger Léo Benoît.

Det er netop det scenarie, Macron-fløjen frygter. Ikke mindst for Frankrigs Europa politik:

– Det er en væsentlig risiko for Europas politik, for hvis vi ikke har et absolut flertal, er der ikke et flertal, der er stand til at handle på alle de store sager i parlamentet, heriblandt mange europæiske emner, siger Clément Beaune, europaminister i Frankrig.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies