I dag træder en skotsk lovgivning om menstruationsprodukter i kraft.
Den sikrer gratis adgang til tamponer, bind og andre menstruationsrelaterede produkter for alle skotter, som måtte have brug for det. Loven omfatter også turister og andre besøgende, så længe de er i Skotland.
Loven gør Skotland til det første land i verden, der tilbyder fri adgang til sine borgere, og det gør regeringen stolt, udtaler Skotlands minister for social retfærdighed, Shona Robison, i en pressemeddelelse.
– Gratis adgang til menstruationsprodukter er fundamentalt for ligestilling og værdighed, og det fjerner de finansielle hindringer i at tilgå dem.
– Dette er vigtigere end nogensinde i en tid, hvor folk træffer svære valg på grund af leveomkostningskrisen. Vi vil aldrig have, at nogen er i en position, hvor de ikke har adgang til menstruationsprodukter, udtaler Shona Robison.
Loven blev vedtaget i november 2020 med 121 stemmer for og 0 imod i det skotske parlament. Men det er altså først i dag, den træder i kraft.
Loven stiller en række krav til, hvordan produkterne udleveres. Det skal hverken være komplekst eller bureaukratisk, og individer skal ikke retfærdiggøre, hvorfor de har brug for et menstruationsrelateret produkt.
Desuden skal produkterne kunne tilgås på en måde, der respekterer individets værdighed, lyder det i lovteksten.
Menstruationsprodukterne skal være tilgængelige på steder som eksempelvis offentlige toiletter, biblioteker, hospitaler og retsbygninger.
I forvejen er skoler og andre uddannelsesinstitutioner pålagt at have menstruationsprodukter gratis tilgængeligt for elever.
Loven skal gøre op med ‘menstruationsfattigdom’
Det skotske parlament vedtog loven allerede i november 2020, hvor coronapandemien rasede. Pandemien havde forværret “menstruationsfattigdom” i Skotland. Undersøgelser viste, at 1 ud af 10 britiske piger og kvinder mellem 14 og 21 ikke havde råd til menstruationsprodukter.
Allerede ved vedtagelsen af loven i 2020, mente kvinden bag, det skotske parlamentsmedlem Monica Lennon, at Skotland viser vejen for resten af verden.
– Skotland er et eksempel på bedste praksis, og der er en mulighed for andre lande i verden for at lære, hvad vi har opnået på menstruationsfattigdom på bare et par få korte år, sagde hun til The Scotsman.
Den skotske regering har støttet tilblivelsen af en app, der viser, hvor det nærmeste af de mere end 1.000 afhentningssteder er. Ordningen ventes at koste i omegnen af 75 millioner danske kroner årligt, skriver den skotske avis The Scotsman.
Der bor omkring 5,5 millioner mennesker i Skotland.