Seneste Danmarksnyheder

Forskere når gennembrud med ny energiform: ‘Det er fuldstændig fantastisk’

Amerikanske forskere har i dag nået en vaskeægte milepæl, der potentielt kan få kæmpe betydning for kampen mod klimaforandringerne.

Det er for første gang nogensinde lykkedes at skabe en nævneværdig mængde overskudsenergi ved at smelte atomer sammen – såkaldt fusionsenergi.

Forskerne fra Lawrence Livermore National Laboratory i Californien har med deres forsøg produceret mere energi, end de har brugt på at få sammensmeltningen til at ske.

Og det er noget, forskere fra hele verden har forsøgt at opnå i flere år.

Hvis det kan lade sig gøre at få succes med fusionsenergi, vil det nemlig være en stor gevinst i den grønne omstilling, fordi det er en ren og vedvarende energikilde, som modsat sol- og vindenergi ikke er afhængig af ydre omstændigheder.

Derfor er dagens offentliggørelse af forskernes resultater et vigtigt “stort gennembrud”, siger Volker Naulin, som er professor i plasmafysik ved DTU.

– Det er fuldstændig fantastisk, siger han.

Det er banebrydende, fordi man på den måde vil kunne få overskudsenergi ud af fusionsprocessen. Men det har været en hård nød at knække, fordi det kræver enormt meget energi at få atomerne til at smelte sammen.

Efterligning af solen

Når man laver fusionsenergi, forsøger man at efterligne den måde, der bliver produceret energi på inde i solen.

– Det er meget svært at skabe de samme forhold, som der er i solens indre her på jorden, siger Volker Naulin.

Med fusionsenergi forsøger man at efterligne solens indre, hvor der skabes energi. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Atomerne skal udsættes for ekstrem høj varme på helt op til 100 millioner grader, før fusionen sker. Det er i sig selv en udfordring, men det er langt fra den eneste. Det er nemlig umuligt at finde en beholder, der kan holde et over 100 millioner grader varmt materiale sammen.

Det skal holdes sammen på en anden måde. Indtil videre er der to måder at gøre det på – enten ved brug af magnetfelter eller ved brug af laser.

Det er sidstnævnte metode, forskerne i Californien har benyttet sig af. Her har man skudt laserstråler ind fra alle sider og på den måde holdt de brandvarme atomer svævende i luften.

I forsøget er atomerne blevet varmet op ved hjælp af 192 lasere, og hele forsøget har generet omkring 50 procent mere energi, end der er blevet brugt i processen.

Kort fortalt opstår fusionsenergi, når to lette atomer smelter sammen til et større atom, og det er lige præcis det, der sker i solens indre. Det er altså det modsatte af, hvad der sker, når man laver atomkraft, hvor der opstår energi ved at atomer spaltes.

Når de to atomer bliver til ét, udskiller det enorme energimængder, men i modsætning til atomkraft giver fusionsenergi ikke store mængder farligt affald.

Lang vej igen

Forskernes resultater blev offentliggjort i dag af det amerikanske energiministerium klokken 16 dansk tid, og det har trukket overskrifter i hele verden.

– Det her monumentale forskningsgennembrud er en milepæl for ren energis fremtid, sagde den demokratiske senator fra Californien, Alex Padilla, ved præsentationen ifølge CNN.

Men selvom det er banebrydende forskning, så kan vi ikke se frem til at få strøm produceret på fusionsenergi ud af stikkontakterne lige foreløbigt.

– Uheldigvis skal der en hel masse mere til, siger DTU-professor Volker Naulin.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies