Ukraine er en af verdens største producenter af eksempelvis majs, og adskillige lande er dybt afhængige af import af ukrainske afgrøder.
Eksempelvis importerer Libanon op mod 80 procent af landets hvede fra Ukraine, mens Indien importerer 76 procent af sin solsikkeolie fra “Europas kornkammer”, som Ukraine er blevet kaldt.
Den manglende eksport har været med til at drive de globale fødevarerpriser op, og derfor blev det også set på med stor lettelse, da det forrige fredag endelig lykkedes at få både russiske og ukrainske underskrifter på en aftale om en korridor, der skal sikre eksport via Sortehavet.
Som led i aftalen er der blevet etableret et fælles koordinationscenter i Istanbul i Tyrkiet, som overvåger, at alle led i aftalen bliver overholdt. For eksempelvis sikrer man, at der bliver foretaget inspektion af de skibe, der kommer retur, for at kontrollere, at de ikke har våben med ombord.
Positivt modtaget i Moskva
Resultatet af de månedlange forhandlinger kom i mål ved hjælp af Tyrkiet og FN, og organisationens generalsekretær, Antonio Guterres, ser da også meget positivt på, at Razoni som det første skib siden 26. februar nu er sejlet ud fra Odesa.
Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, betegner det som en lettelse.