Seneste Danmarksnyheder

Første amerikanske delstat har stemt ‘nej’ til at fjerne retten til fri abort

Borgerne i den amerikanske delstat Kansas vil ikke fjerne den højesteretssikrede ret til fri abort.

Med den kontroversielle afgørelse fra i år er det blevet muligt at gøre aborter ulovlige på delstatsniveau.

Afgørelsen bliver set som et win for abortforkæmpere, blandt andet fordi den kan bruges i den fortsatte kamp for fri abort, men også for Demokraterne, der støtter fri abort, siger Nina Emilie Bechmann, der er juridisk skribent hos netmediet Kongressen.

– Det er en meget vigtig sejr for tilhængere af den frie abort og for demokraterne generelt. Tilhængere af fri abort har samlet en masse opmærksomhed omkring vigtigheden af afstemningerne og brugt meget energi på at udbrede budskabet, siger hun.

Forskelle på tværs af delstater

Retten til fri abort er blevet et endnu mere omstridt politisk slagsmål, lige siden USA’s højesteret omstødte afgørelsen Roe vs. Wade.

Umiddelbart efter afgøreIsen i juni har 13 delstater gjort abort forbudt eller stærkt begrænset. Det er sket uden en foregående folkeafstemning, men ved at gøre brug af såkaldte trigger laws.

Fire andre stater lægger – ligesom Kansas – op til en folkeafstemning, inden abortloven bliver ændret. Det er både i demokratiske og republikanske stater.

Forskellene på staternes tilgange betyder, at mulighederne for abort i de amerikanske stater bliver endnu mere skæve, end de hidtil har været.

– Der kommer til at være kæmpestor forskel på, hvordan retten til abort ser ud, og hvor mange uger man må være henne, før man ikke har lov til at få en abort længere, siger Nina Emilie Bechmann.

I den forbindelse er Kansas en vigtig geografisk brik, fordi mange stater omkring Kansas allerede har gjort abort ulovlig.

– Kansas er blevet et område, hvor mange kvinder fra omkringliggende stater rejser til for at få en abort, siger hun.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies