Seneste Danmarksnyheder

Først blev det kaldt ‘helvede på jord’ – nu frygtes et kolera-udbrud i Mariupol

For det er de russiske styrker, der har ansvaret for et få et udbrud under kontrol, påpeger katastrofechefen.

De russiske styrker har siden maj haft kontrollen over havnebyen, men hidtil er der fra russisk side ikke bekræftet noget koleraudbrud.

– Når man kigger på Mariupol, er sundhedssystemet helt smadret, og de læger og sygeplejerske, der har måttet være der, er enten flygtet eller dræbt, og derfor er det svært også at få afklaret, hvem og hvor mange der faktisk har kolera og kræver behandling.

Ifølge Mariupols borgmester skyldes udbruddet blandt andet, at der i den sønderbombede by stadig ligger lig gemt og rådner og som sammen med en manglende håndtering af affald forurener vandet.

Videoer på de sociale medier viser for eksempel store bunker af affald, der flyder mange steder.

Derfor er det ifølge Røde Kors’ katastrofechef også helt afgørende, at man sikrer dem, der opholder sig i Mariupol, adgang til rent drikkevand, medicin og behandling og får genopbygget de sanitære forhold.

– Hvis man ikke får kigget ordentligt på det, står man med det her problem igen om et år. Så der skal kigges på, hvordan man får rent vand til Mariupol. Hvis først vandet er forurenet, kan det komme til at tage lang tid og kræve både ingeniører og drikkevands-forsyningsspecialister, siger han og tilføjer:

– Det her vil ramme alle i Mariupol. Så alle har – forhåbentligt – et ønske om at forhindre, at det sker og få det behandlet lynhurtigt. Men det vil kræve hurtig adgang til medicin og rent drikkevand.

Både kolera og sygdommen dysenteri er allerede brudt ud i Mariupol i mindre skala. Det fortalte byens ukrainske borgmester, Vadym Bojtjenko, i starten af måneden.

Han frygter ligesom forsvarsministeriet, at det kan udvikle sig med hastige skridt, og derfor har dele af byen ifølge BBC også været lukket af på det seneste.

– I en krig som den her kan kolera og dysenteri-infektioner tage tusindvis af Mariupols indbyggere fra os, lyder det fra borgmesteren.

Han fortæller også, at det varme sommervejr kan forværre situationen yderligere og sætte skub i spredningen af farlige bakterier, der kan ende med at koste folk livet. Lige nu nærmer temperaturen sig 30 grader i byen.

Ifølge borgmesteren er spontane massegrave på det seneste blevet stablet på benene mange steder, fordi det ikke har været muligt at begrave de afdøde på almindelig vis.

Og håndteringen af netop lig og dårlig hygiejne er to af hovedårsagerne til, at mange lige nu frygter et større smitte-udbrud.

Her ses en massegrav i den ukrainske by Mariupol. De er opstået spontant mange steder. Ifølge byens borgmester har omkring 20.000 civile mistet livet i byen. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Hos Røde Kors er man ikke meget for at vurdere, hvor grelt situationen kan udvikle sig. Men katastrofechef Bjarke Skaaning advarer om, at hvis der faktisk er tale om et udbrud, kan det få alvorlige følger, som situationen er lige nu.

– Det er klart, at får man kolera, når man er i Mariupol og er relativt svag, som mange af de civile er, så er risikoen for at dø, hvis ikke man får behandling, stor. Det er det, der gør den her cocktail så farlig, fordi man heller ikke har et ordentligt sundhedssystem lige nu, siger han.

Ifølge russerne er ingen smittet med kolera

Den ukrainske by Mariupol har siden krigens begyndelse været omdrejningspunktet for nogle af de hårdeste kampe, vi hidtil har set under krigen.

Allerede kort efter Ruslands invasion af Ukraine blev byen belejret af russiske styrker. Det fangede tusindvis af civile i en situation, som er blevet kaldt “helvede på jord”.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies