FN-rapport: ‘Rimeligt at konkludere’, at muslimsk mindretal har været udsat for tvangsarbejde i Kina
Det er “rimeligt at konkludere”, at det muslimske mindretal uighurerne er blevet udsat for tvangsarbejde i den kinesiske vestprovins Xinjiang.
Det fastslår en rapport fra FN’s Menneskerettighedsråd i denne uge. Rapporten er udarbejdet af Tomoya Obokata, som er særlig rapportør for nutidige former for slaveri. Rapporten afdækker “nutidige former for slaveri, herunder dets årsager og konsekvenser” i blandt andet Kina.
Gennem flere år har menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International, rapporteret om tvangsarbejde og undertrykkelse af det muslimske mindretal i Xingjiang-provinsen.
FN-rapporten er vigtig, fordi den har sat et kvalitetsstempel på noget af den forskning, der allerede findes om Xinjiang. Det fortæller Rune Steenberg, antropolog og forsker i Xingjang og Urigurma på Palacky University.
– FN anerkender, at der er foregået tvangsarbejde, siger han.
Genopdragelseslejre
Rapporten er ikke den første beretning om brud på menneskerettighederne i den kinesiske provins.
Der er tidligere blevet rapporteret om såkaldte “genopdragelseslejre”, hvor uighurer menes at have siddet indespærret. Det har DR’s Kina-korrespondent, Philip Roín, blandt andet skrevet om. Artiklen afdækker beskyldningerne mod Kina.
Michelle Bachelet, højkommisær for FNs Menneskerettighedsråd, besøgte i maj Kina og Xinjiang-provinsen, men har endnu ikke udgivet en rapport om sit besøg.