Seneste Danmarksnyheder

FN-rapport: ‘Rimeligt at konkludere’, at muslimsk mindretal har været udsat for tvangsarbejde i Kina

Det er “rimeligt at konkludere”, at det muslimske mindretal uighurerne er blevet udsat for tvangsarbejde i den kinesiske vestprovins Xinjiang.

Det fastslår en rapport fra FN’s Menneskerettighedsråd i denne uge. Rapporten er udarbejdet af Tomoya Obokata, som er særlig rapportør for nutidige former for slaveri. Rapporten afdækker “nutidige former for slaveri, herunder dets årsager og konsekvenser” i blandt andet Kina.

Gennem flere år har menneskerettighedsorganisationer, heriblandt Amnesty International, rapporteret om tvangsarbejde og undertrykkelse af det muslimske mindretal i Xingjiang-provinsen.

FN-rapporten er vigtig, fordi den har sat et kvalitetsstempel på noget af den forskning, der allerede findes om Xinjiang. Det fortæller Rune Steenberg, antropolog og forsker i Xingjang og Urigurma på Palacky University.

FN anerkender, at der er foregået tvangsarbejde, siger han.

Genopdragelseslejre

Rapporten er ikke den første beretning om brud på menneskerettighederne i den kinesiske provins.

Der er tidligere blevet rapporteret om såkaldte “genopdragelseslejre”, hvor uighurer menes at have siddet indespærret. Det har DR’s Kina-korrespondent, Philip Roín, blandt andet skrevet om. Artiklen afdækker beskyldningerne mod Kina.

Michelle Bachelet, højkommisær for FNs Menneskerettighedsråd, besøgte i maj Kina og Xinjiang-provinsen, men har endnu ikke udgivet en rapport om sit besøg.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies