Seneste Danmarksnyheder

FN advarer: ‘Katastrofal situation’ på Afrikas Horn kan udvikle sig til den værste sultkrise i 40 år

Allerede tvunget i knæ

Det er ikke bare situationen på det afrikanske kontinent, der truer fødevaresikkerheden på Afrikas Horn, men også den generelle verdenssituation, ikke mindst krigen i Ukraine.

Blokaden af det ukrainske korn, som krigen har medført, har haft voldsomme konsekvenser for fødevarepriserne, som i marts nåede et historisk højdepunkt med priser, der var 22,8 procent højere end året før. Det viser FAO’s fødevareprisindex.

De stigende priser rammer verdens fattigste særligt hårdt, fortæller Anne Poulsen fra WFP.

– Verdens fattigste er i forvejen tvunget i knæ på grund af konflikt, klimaforandringer og covid-19. Men især i Østafrika, som er afhængige af import af hvede og andre fødevarer – og især fra Sortehavsregionen, siger hun.

I Østafrika bliver 84 procent af efterspørgslen på hvede dækket af import. Rusland og Ukraine er langt de største leverandører og står for cirka 90 procent af al hvede, som bliver importeret i regionen, fortæller Anne Poulsen.

Mindre mad for de samme penge

Situationen har fået FAO til at bede om yderligere økonomisk støtte til 700.000 af områdets indbyggere. Pengene skal dække kontantydelser til indkøb af mad og andre nødvendigheder, fødevarehjælp, sundhedsydelser til dyrehold og genopbygning af infrastruktur.

Organisationen har allerede indsamlet 335 millioner kroner – men beder nu om yderligere 1,2 milliarder kroner.

På grund af fødevarekrisen rækker de samme penge ikke længere lige så langt, som de plejer, fortæller Anne Poulsen fra WFP, hvor man oplever samme problem.

– For WFP betyder de stigende fødevare- og brændsstofspriser, at vi skal bruge 74 millioner dollar (524 millioner kroner, red.) mere om måneden for at kunne mætte det samme antal munde, sammenlignet med 2019. Hvis ikke vi får de ekstra penge, betyder det, at vi skal tage den daglige humanitære fødevareration fra fire millioner mennesker.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies