Seneste Danmarksnyheder

Flere prominente krigsfanger er blevet frigivet i stor fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine

– Det ville have været et propagandascoop for russerne, hvis de kunne fremvise dem i en retssag, siger han og peger netop på, at regimentet beskyldes for at have neonazistiske forbindelser.

Ukrainerne på Azovstal-værket blev taget til fange af russiske soldater, efter de i flere uger havde belejret værket, hvor ukrainere havde forskanset sig ved Mariupols havn.

Ifølge de russiske myndigheder var der knap 1.000 ukrainske soldater på stålværket, der overgav sig. De blev taget til fange af Rusland og blev sidenhen transporteret dertil. Blandt dem var ifølge det russiske nyhedsbureau Tass også 100 udlændinge.

Ukraine har frigivet stor fisk

I forbindelse med fangeudvekslingen, der af både Reuters og New York Times betegnes som den største siden krigens start, har Ukraine også løsladt 55 fanger.

Blandt dem er den ukrainske forretningsmand og politiker Viktor Medvedchuk, som i øvrigt også er god ven af Vladimir Putin. Han ledede et nu forbudt prorussisk parti og blev arresteret for landsforræderi. Tilbage i maj foreslog han selv, at han blev fangeudvekslet med ukrainske soldater og civile fra Mariupol.

Viktor Medvedchuk blev fanget af ukrainerne, men er nu frigivet. (Foto: SERHII NUZHNENKO © Ritzau Scanpix)

Med frigivelsen af Viktor Medvedchuk har ukrainerne frigivet en af de helt store, lyder vurderingen fra Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

– Det står helt klart, at ukrainerne nu har solgt en af de dyreste brikker, som de har haft siddende. Det har længe været vidst, at ukrainerne har været interesseret i at udveksle Viktor Medvedchuk, men også at de skulle have meget for ham, siger militærforskeren.

Ukrainerne: Vores helte er frie

For ukrainerne er fangeudvekslingen en sejr. Sådan lyder det fra den ukrainske præsidents stabschef.

– Præsident Volodymyr Zelenskyj gav en klar ordre til at få vores helte retur. Resultatet: Vores helte er frie, sagde Andriy Yermak onsdag.

– Vi udvekslede 200 af vores helte for Medvechuk, som allerede har givet alle de vidneudsagn, han kunne, siger den ukrainske præsidents stabschef ifølge New York Times.

Tidligere i går frigav russerne i øvrigt ti udenlandske soldater, som er blevet taget til fange i Ukraine. Det skete ifølge Reuters med hjælp fra Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

De saudi-arabiske myndigheder har frigivet denne video, hvor man kan se, de udenlandske frigivne fanger ankomme til Saudi-Arabien:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies