Seneste Danmarksnyheder

Flere muslimske lande fordømmer Talibans forbud for kvinder på afghanske universiteter

Men de seneste dage har også budt på fordømmelse fra lande i den muslimske verden.

Først meldte Qatar sig på banen. Og nu har både Tyrkiet og Saudi-Arabien også meldt sig i koret af muslimske lande, der fordømmer beslutningen. Det skriver blandt andet nyhedsbureauet AP.

Den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Çavuşoğlu, sagde i går, at forbuddet hverken er i overensstemmelse med islam eller humant.

– Hvilken skade gør kvinders uddannelse? Hvilken skade gør det for Afghanistan? Vores religion er ikke imod uddannelse. Tværtimod støtter den uddannelse og videnskab, udtalte Çavuşoğlu ifølge AP.

Fannie Agerschou-Madsen er ph.d. hos Dansk Institut for Internationale Studier. Her forsker hun i mellemøstpolitik med særligt fokus på Saudi-Arabien. (© Dansk Institut for Internationale Studier)

Samtidig udtalte den saudiske udenrigsminister “forbavselse og fortrydelse” over nyheden og opfordrede Taliban til at ændre kurs.

Og selvom det på vores breddegrader måske kan vække undren, at lande som Saudi-Arabien, der selv har en broget historie med kvinders rettigheder, nu fordømmer Afghanistan i så klare vendinger, så overrasker udmeldingen ikke en ekspert.

Vigtigt signal for Saudi-Arabien at sende

Fannie Agerschou-Madsen er ph.d. hos Dansk Institut For Internationale Studier. Her forsker hun i mellemøstpolitik med speciale i netop Saudi-Arabien.

Hun ser landets fordømmelse som en udmelding, der er helt på linje med den måde, landet gerne vil opfattes på på den store verdensscene.

– Saudi-Arabien forsøger at positionere sig væk fra det ry, som landet tidligere har haft i manges øjne, som en konservativ, religiøs stat.

Derfor er det også i nogen udstrækning symbolsk – og et signal til internationale partnere – når Saudi-Arabien fordømmer Taliban-styrets ageren, som de nu gør, siger Fannie Agerschou-Madsen.

– Det handler om at skabe et billede af det fremtidige Saudi-Arabien. Og her er det et vigtigt signal for det saudiarabiske styre at sende, at man er garant for kvinders rettigheder.

Udenfor Saudi-Arabiens grænser har mange måske en opfattelse af kvinders rettigheder i landet, som i virkeligheden er mere nuanceret end fordommene, mener hun.

– Mange tænker måske: “Hvad kan kvinder overhovedet i Saudi-Arabien?” Men i mange årtier har det faktisk været normalt for saudiske kvinder at få en uddannelse.

Lige nu kommer der flere kvinder ud fra de saudiske universiteter end mænd, fortæller Fannie Agerschou-Madsen.

– De seneste år er kvinder også begyndt at indtage lederpositioner i det saudiske samfund, og det er i høj grad lykkedes for Saudi-Arabien at få mange kvinder ind på arbejdsmarkedet. Det har været ét af ønskerne i en udviklingsstrategi, som landet har.

Derfor vurderer Fannie Agerschou-Madsen, at fordømmelsen af styret i Afghanistan fra saudiarabisk side også handler om at sende et budskab til borgerne i eget land.

– Det er et vigtigt signal for regeringen at kunne vise, hvilken retning man gerne vil i – og at man samtidig også kan positionere sig en smule væk fra de religiøse, konservative kræfter i landet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies