Seneste Danmarksnyheder

Flere millioner ukrainere er uden strøm: ‘Det kan godt gå hen at blive et stort problem’

Derudover medfører nedbruddene på strømforsyningen, at fabrikker og logistik ikke fungerer, og at ressourcer bliver suget ud af de ukrainske kasser.

– Det rammer ukrainernes evne til at producere ting, der skal bruges i krigen. Det besværliggør transporten ved hjælp af eldrevne tog, og det kan skabe militære konsekvenser for ukrainernes krigsmaskine. Det er en slags udmattelseskrig, hvor russerne satser på, at de over et stykke tid vil stå bedre, siger han.

Høje priser på vigtige komponenter

Ukrainernes udfordring er også, at det hverken er nemt eller billigt at reparere skaderne på de komponenter, russerne rammer. Desuden er dele af Ukraine forsynet med fjernvarme, som også bliver ramt, når elforsyningen svigter.

Det fortæller Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

– Sådanne skader er ikke noget, man lige hurtigt får genetableret. Der mangler generelt komponenter og reservedele, og det viser sig også i priserne, der stiger på verdensmarkedet. Det skyldes, at der generelt er en høj efterspørgsel, da man fornyer infrastrukturen i mange lande, siger Brian Vad Mathiesen.

I dag forventer et af de store elselskaber i hovedstaden Kyiv ifølge Reuters, at der er et underskud på 32 procent af den producerede energi i forhold til behovet. Af den grund har byens borgmester opfordret indbyggerne til besøge familie og venner uden for hovedstaden.

Derudover var dele af den russiskbesatte by Kherson uden strøm i weekenden. Ifølge de prorussiske myndigheder var der tale om et “terrorangreb” mod elforsyningen i den russiskbesatte del af Ukraine, skriver The Guardian. Modsat siger ukrainerne dog, at russerne står bag.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies