Seneste Danmarksnyheder

Flere end 300 tiltalt i Iran – fire af dem risikerer dødsstraf for ‘krig mod Gud’

Irans præstestyre slår nu hårdt ned mod de protester, der har ramt landet.

Styret har tiltalt 315 personer for at sprede propaganda og forstyrre den offentlige orden. Desuden risikerer fire personer at blive henrettet for at have protesteret mod styret.

Det oplyser den iranske anklager Ali Salehi ifølge mediet Mizan Online, skriver Ritzau.

Ifølge ham er de fire “uromagere” tiltalt for moharebeh – eller krig mod Gud. Det skyldes ifølge anklagerne, at de har gjort brug af våben til at “terrorisere samfundet og folket, såre sikkerhedsstyrker og sætte ild til og ødelægge offentlig ejendom og regeringsbygninger”.

Hensigten har ifølge anklagerne været at forstyrre landets sikkerhed og konfrontere det hellige system i Den Islamistiske Republik Iran. Det kan give den højeste straf – nemlig dødsstraf.

Ifølge chefen for Irans retsvæsen, Glolamhossein Mohseni Ejei, er nogle af sagerne allerede sat i gang.

Protesterne mod præstestyret begyndte for seks ugers tid siden. Her døde den kurdisk-iranske kvinde Jina Mahsa Amini, efter hun blev anholdt af Irans moralpoliti, fordi hun ikke have tildækket sit hår og sin nakke, hvilket loven kræver.

Øjenvidner fortæller, at hun fik voldsomme tæsk, der i sidste ende kostede hende livet. Irans moralpoliti siger dog, at den 22-årige kvinde døde af et hjerteanfald, og at det var en ulykke.

Ekspert: Totalitært styre vil kæmpe hårdt imod

Mehdi Mozaffari er professor emeritus ved Aarhus Universitet, hvor han har beskæftiget sig med iranske forhold og totalitære styreformer.

Han vurderer, at sagerne, som de iranske myndigheder nu rejser, kan føre til endnu voldsommere protester. For i forhold til andre protester, der er været mod præstestyret, lader de unge til at være mindre bange for konsekvenserne denne gang.

– Det virker som om, at ungdommen ikke er bange for at dø. De siger, de ikke har nogen fremtid alligevel, og der er en følelse af, at de er helte, hvis det sker. Det gør det meget svært for regimet, siger Mehdi Mozaffari.

– Derfor kan det også betyde, at demonstrationerne kan blive radikaliseret yderligere, hvis de her personer bliver dømt til døden, lyder det fra den fratrådte professor.

Han siger, at et totalitært styre som det iranske vil stå fast og ikke vise nogen former for fleksibilitet. Det skyldes, at kvinders påklædning er en af regimets søljer, som han kalder det. Derfor holder styret sig heller ikke tilbage for at bruge loven om at slå ned mod dem, der går i krig mod landets islamistiske love – og dermed også mod Allah.

Modsat vurderer han, at der er en ungdom, der er langt mere radikaliseret end tidligere, hvilket kan være en stor risiko for præstestyret. Blandt andet siger han, at ungdommen ikke har haft så hårde slogans mod regimet samt modstand mod brug af kvindebeklædning og kritik af islam før. Dermed angriber de ifølge ham, selve regimets værdikonstruktion.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies