Seneste Danmarksnyheder

Flere danskere strandet i Peru: Kaos hersker efter fængsling af ‘folkets’ præsident

Omkring byen Cusco har protesterne medført blokerede transportveje, der stopper forsyninger fra at nå lokale supermarkeder og som har afskåret området ved Inka-byen Machu Picchu fra omverdenen.

Det er her mindst 20 danskere og op mod 800 andre turister er strandet i en landsby ved foden af det bjerg, hvor Machu Picchu ligger.

– De kan ikke komme væk derfra, selvom de sikkert gerne ville. De er ikke i overhængende fare, men de sidder fast. Det gør rigtig mange turister, og så situationen er anspændt i Peru lige nu, siger Kristian Almblad.

En mand af folket

På den ene side har man politikerne, parlamentet og præsidenten, der taler om kupforsøg, rigsret og har anholdt Pedro Castillo.

På den anden side har man store dele af folket, der taler om justitsmord og føler, at de uretmæssigt har mistet deres præsident.

– Mange af protesterne foregår ude i landdistrikterne og de fattige forstader til hovedstaden Lima. Det er i de områder, hvor Pedro Castillo blev valgt. Han er en mand af folket, han er af det oprindelige folk. En tidligere fagforeningsmand og folkeskolelærer, som nu er fjernet og sidder i fængsel. Så folk er rasende, siger Kristian Almblad.

– På disse kanter er det normalt afgørende for, hvem der har sandheden, om politiet og militæret støtter den ene eller anden. Indtil videre støtter de Dina Boluarte, så der er ikke umiddelbart udsigt til, at Pedro Castillo kommer ud af fængslet lige foreløbig.

Da Dina Boluarte blev taget i ed som præsident i sidste uge, gjorde hun det klart, at hun ville sidde resten af Castillos embedsperiode frem til juli 2026. Siden har hun dog foreslået nyvalg til næste december.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies