Seneste Danmarksnyheder

Finalisterne er fundet: En ‘genfødt brexit-tilhænger’ eller en stenrig eks-minister bliver briternes næste premierminister

Sunak blev snart udråbt til De Konservatives kronprins og blev set som en favorit til en dag at efterfølge Boris Johnson som premierminister. Men i april fik den polerede politiker alvorlige ridser i lakken, da han fik en bøde for at bryde coronarestriktionerne, og det kom frem, at hans hustru, milliardæren Akshata Murthy, havde udnyttet skatteregler for at undgå at betale skat i Storbritannien.

Det kom ligeledes frem, at Sunak havde beholdt sin amerikanske opholds- og arbejdstilladelse, og der blev spekuleret i, om han ville kvitte britisk politik og i stedet tage et velbetalt job i USA.

Men nu går han i stedet efter at lede Storbritannien, efter han i starten af måneden sagde op som finansminister og var med til at vælte Boris Johnson.

Tiden som finansminister er et klart plus for Sunak, vurderer Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britiske forhold.

– Han byder ind med seriøsitet og den tyngde, det trods alt giver at have været finansminister.

– Det plejer at være et godt udgangspunkt for at kunne bejle til premierministerposten, lyder det fra Ole Helmersen, som siger, at Sunak også byder ind med en mere traditionel konservativ økonomisk politik end Boris Johnson, som tilbød både skattelettelser og store, dyre projekter på samme tid.

Sunak kan glæde sig over, at 66 procent af briterne og 77 procent af de konservative vælgere kunne sætte navn på ham i en undersøgelse fra tidligere på måneden, og at han er den kandidat, der har fået størst opbakning ved de interne afstemninger i Det Konservative Parti.

Men nu er det op til de omkring 180.000 menige medlemmer af partiet at vælge, om han skal være premierminister. Her spekuleres der blandt andet i, om hans store rigdom kan blive et problem for ham midt i en inflationskrise, der gør ondt på millioner af briter.

Ifølge The Times blev Sunak mangemillionær, da han var i midten af 20’erne, men han menes nu at være god for over en milliard kroner. Det skyldes mest af alt hans hustru, Akshata Murty, som tilhører en af Indiens rigeste familier.

I sin kampagnevideo peger Rishi Sunak på, at hans forældre emigrerede til Storbritannien fra ydmyge kår, men kritikere er hurtige til at pege på, at han har gået på en af de fineste privatskoler i Storbritannien såvel som eliteuniversiteter som Oxford og Stanford.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies