Seneste Danmarksnyheder

‘Færre end 100’ journalister har som DR-korrespondent fået frataget tilladelse til at arbejde i Ukraine

Information er et våben.

I hvert fald hvis man spørger i Ukraine, hvor opmærksomheden på journalisters dækning af den russiske invasion siden den 24. februar har været skærpet.

Den militære undtagelsestilstand i landet betyder blandt andet, at det er landets forsvarsministerium, som udsteder den arbejdstilladelse eller akkreditering, der er nødvendig for journalister.

Ifølge formanden for den nationale forening af ukrainske journalister, Sergiy Tomilenko, har man i Ukraine tildelt mere end 13.000 pressekort til journalister, heraf er mere end en tredjedel tildelt internationale journalister.

Flere kørte ind i Kherson uden tilladelse

Sergiy Tomilenkos vurdering er, at antallet af annullerede arbejdstilladelser eller akkrediteringer ikke er så stort. Færre end 100, lyder det fra journalistformanden.

En stor gruppe af journalister fik frataget deres arbejdstilladelser i sidste måned, fordi de uden tilladelse kørte ind i Kherson, som var blevet befriet af den ukrainske hær.

Han forklarer, at det ifølge de væbnede styrker var et groft brud på reglerne, ikke mindst fordi de ukrainske styrker ikke kunne garantere sikkerheden i byen, som russerne netop havde trukket sig tilbage fra.

Det gjaldt blandt andet journalister fra den amerikanske tv-station CNN og britiske Sky News, bekræftede talsmanden for de væbnede styrker i det sydlige Ukraine.

Forbuddet gælder alle. Det blev annonceret helt officielt. Det er ikke meningen, at medierne endnu skal arbejde i Kherson på grund af faren. Det er, hvad hæren har besluttet, skrev Natalia Humeniuk blandt andet.

Kan ikke arbejde uden akkreditering

Men i modsætning til både flere internationale og ukrainske journalister, som har fået deres akkreditering igen, har DR’s Rusland- og Ukraine-korrespondent, Matilde Kimer, ventet i fire måneder på at få en forklaring på, hvorfor hun er blevet frataget sin.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies