Seneste Danmarksnyheder

Færøerne har en af Europas strammeste abortlovgivninger. Nu vil socialministeren tage den op til diskussion

Abortmodstandere mener, at det gør, at kvinder som ifølge loven ikke har ret til en abort, alligevel får det. Derimod mener fortalere for fri abort, at det skaber en ulighed i kvinders rettigheder og mulighed for abort på Færøerne, fordi nogle kvinder får lov og andre ikke gør.

Hos Etisk Råd tager de ikke stilling til, hvorvidt aborten på Færøerne skal være fri eller ej. Men de mener, at det er problematisk, at loven efterlader så meget plads til fortolkning, at den enkelte læge står med kvindens skæbne i sine hænder.

Samtidig er det en kendt mulighed blandt færøske kvinder, at man kan købe en flybillet til udlandet for at få foretaget en abort i et land, der tillader det. Det er også langt fra en fremmed tanke for de færøske kvinder ved Glasir College:

– Jeg har tænkt ret meget over det. Jeg ville tage til Danmark, også fordi jeg har familie der, og så ville jeg få en abort der, fordi jeg er ikke klar til at have et barn, siger Emma Nelann Ellefsen.

Amerikansk indflydelse

Selvom socialministeren nu vil tage loven op til diskussion, så sidder flere færøske abortforkæmpere med en frygt i maven, mens de følger med i den amerikanske abortdebat, som de frygter, kan kaste det hele over styr.

I maj i år viste et lækket dokument, at USA’s Højesteret lige nu kan være på vej til at lade de enkelte delstater indføre love, der begrænser retten til abort. Fri abort har ellers været en rettighed for amerikanske kvinder i de sidste 50 år.

Og selvom USA ligger meget langt væk fra Færøerne, så skaber det bekymring hos Elisa Vang, der er en af Færøernes mest markante stemmer i kampen for fri abort:

– Hvis de begynder at træde tilbage, ja, så kommer der nok aldrig fri abort her.

Hun frygter, at en amerikansk tilbagerulning af retten til fri abort vil give abortmodstandere på Færøerne et stærkt argument for, at intet skal ændres på Færøerne, eller at det i værste fald bliver endnu sværere for færøske kvinder at få en abort, ved at loven strammes.

Hos Pro Vita følger man også med i den amerikanske debat. De mener, at den internationale debat om abort de seneste år har været til abortforkæmpernes fordel. Derfor håber de, at debatten i USA kan skubbe diskussionen i en ny retning:

– Vi håber på, at det vil give anledning til en debat på Færøerne. Eksempelvis omkring hjerteslag.

Den færøske socialminister Sólvit Nolsøe afviser dog, at den færøske lovgivning vil blive påvirket af udfaldet af afgørelsen fra den amerikanske højesteret:

– Hvad der sker derovre, må de tage sig af. Vi skal have vores egen mening, men det kan komme til at påvirke debatten.

Bliver der for alvor nu tændt op for diskussionen på Færøerne, så har Etisk Råd ét ønske, og det er nuancer i debatten.

– I værste tilfælde bliver det jo en skyttegravskrig, hvor fronterne er trukket så hårdt op, at vi hverken kommer den ene eller anden vej, og sådan en debat er jo ikke frugtbar for nogen parter, siger Anne Mette Greve Klemensen.

Og det er noget både abortmodstanderne i Pro Vita og abortforkæmperen Elisa Vang kan blive enige om. At stigmatisering og tabu ikke tjener nogen.

Barbara Bjarnadóttir Joensen, Emma Nelann Ellefsen og Barba Mørkør Dalbarg kender godt til den hårde tone, som abortdebatten ofte har været præget af. Hvor kvindens ret til egen krop bliver sat op imod et mord på fosteret i maven. Og det har sat spor i Emma Nelann Ellefsen:

– Man hører den der lille stemme i hovedet, der siger, at det ikke er okay at få en abort, selvom det ikke er det, du synes, men du har hørt det så ofte.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies