Seneste Danmarksnyheder

EU’s udenrigschef bliver beskyldt for racisme, efter han har sammenlignet verden udenfor EU med ‘en jungle’

Borrell står ved udtalelse

Sammenligningen kommer på et noget uheldigt tidspunkt for EU, som for tiden arbejder målrettet for at styrke båndene til de afrikanske lande blandt andet gennem milliardstore investeringer i kontinentets infrastruktur, men som også forsøger at få lande som Indien, Sydafrika og Kina til at tage klar afstand fra Ruslands invasion af Ukraine.

Morten Helveg Petersen, der sidder i Europa-Parlamentet for De Radikale, kan godt forstå dem, der er fortørnede over udtalelsen.

– Det er helt fair at sige, at Europa er verdens bedste kontinent, og at vi har nogle vigtige værdier, vi slås for. Men at sige det sådan her er ikke videre diplomatisk eller klogt, siger han.

Heller ikke Kira Marie Peter-Hansen, der er europaparlamentariker for SF, har mange roser til overs for Josep Borrell.

– Generelt skal man lade være med at omtale andre negativt. Derudover skubber det til en postkolonial tilgang til verden, og jeg kan godt forstå, at folk er blevet provokeret, siger hun og tilføjer, at hun frygter, at det kan få konsekvenser for EU‘s samspil med resten af verden.

– I Emiraterne er der lige nu et vigtigt arbejde i forhold til at styrke hvidvasklovgningen. Men det kan blive svært for EU at sige, at de skal oppe sig, når Borrell kort forinden har kaldt dem en “jungle”.

En talsmand for Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har dog understreget, at kommissionsformanden fortsat har tillid til udenrigschefen, og at hun ikke har behov for at ændre den metafor, som blev brugt.

Og under et pressemøde i går understregede Josep Borrell da også selv, at det netop var tænkt som et modsvar til de politikere og iagttagere, som mener, at EU skal gemme sig fra resten af verden bag en mur. I stedet bør de europæiske lande i langt højere grad engagere sig i resten af verden, understregede han.

– Jeg er skuffet over de fortolkninger, der er blevet spredt, og jeg tager fuldstændigt afstand fra dem, sagde han.

Hans Mouritzen, der er seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati ved Dansk Institut for Internationale Studier, tror ikke, at udtalelsen kommer til at få nogen betydning på længere sigt.

– Der vil altid være nogen, der vil overfortolke sådan en udtalelse for at score nogle billige point. Men man skal huske på, at det var tænkt som en peptalk til kommende EUdiplomater, og jeg tror ikke, den får nogen betydning på et realpolitisk plan, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies