Seneste Danmarksnyheder

Europa-Parlamentets tålmodighed med Orbán er brugt op. Nu går de efter pengepungen

Redningskrans til Ungarn

Ungarn blev medlem af EU-samarbejdet i 2004, men det er inden for de senere år, at forholdene i landet for alvor er begyndt at skride.

Så sent som i sommer fastslog Europa-Kommissionen i en særdeles kritisk statusrapport, at det på flere afgørende punkter halter gevaldigt i Ungarn. Landets dommere er hverken frie eller uafhængige, og den ungarske regering gør ikke nok for at bekæmpe korruption og vennetjenester.

Og ifølge organisationen Freedom House, der holder øje med demokratiudviklingen rundt om i verden, er Ungarn nu kun et ”delvist frit” land. Det er det eneste land i EU, der har fået den tvivlsomme ære.

EU-toppen har løbende forsøgt at få den ungarske regering til at rette ind ad frivillighedens vej – men uden held.

I midten af september foreslog Europa-Kommissionen så at tilbageholde knap 56 milliarder kroner, som er øremærket Ungarn på EU-budgettet. Det var første gang, at den tog den nye retsstatsmekanisme i brug, og forklaringen lød blandt andet, at der nu er så store problemer med korruption i landet, at det også er blevet en udfordring for resten af medlemslandene.

Men den ungarske regering fik dog også en redningskrans, nemlig at gennemføre 17 konkrete tiltag mod korruption – heriblandt at etablere en uafhængig myndighed, som skal holde øje med, hvordan EU-pengene bliver brugt.

Den ungarske regering meddelte i sidste uge, at den nu har gennemført de påkrævede tiltag, og den er med egne ord ”meget optimistisk”, når det gælder om at få adgang til milliarderne.

Men det er det, de andre medlemslande nu skal se efter i sømmene. Og flere europaparlamentarikere tvivler på, at tiltagene overhovedet er nok.

SF: Vi skal ikke gå på kompromis

Derudover skal EU-landene også tage stilling til, om ungarerne skal have adgang til de 43 milliarder kroner, der er øremærket til dem i den corona-genopretningsfond, som blev oprettet under pandemien.

Ungarn er nemlig det eneste land, som endnu ikke har fået godkendt sin genopretningsplan, og også her lyder en del af forklaringen, at de ikke overholder retsstatsprincippet. Og hvis den ungarske regering ikke får godkendt planen inden årsskiftet, mister den 70 procent af milliarderne.

Det kan altså gå hen og blive en særdeles dyr omgang for Ungarn, der ligesom resten af Europa kæmper med høj inflation og en recession i horisonten. Men det er heller ikke helt ukompliceret for resten af unionen, for den ungarske regering har spændt ben for flere nye aftaler. Den nægter blandt andet at godkende en global aftale om en fælles minimumsskat for virksomheder, så længe den ikke har fået sine penge.

Kira Marie Peter-Hansen, der sidder i Europa-Parlamentet for SF, så meget gerne, at den globale minimumsskat hurtigst muligt blev godkendt. Men det må ikke ske på bekostning af EU’s fællesværdier.

– Vi skal ikke gå på kompromis med, hvorvidt man i et demokrati kan have politikere, der fyrer dommere eller forbyder seksualundervisning, som viser, at der findes mere end én seksualitet, siger hun og tilføjer, at hun ikke tror, at striden kan løses ved dialog og løftede diplomatiske pegefingre.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies