Tidligere på ugen fik Eva Kaili frataget posten som næstformand i Europa-Parlamentet, som følge af sagen, og hun er også blevet ekskluderet fra sit parti, Pasok.
Derudover er hendes kæreste, italieneren Francesco Giorgi, er også blandt de sigtede i sagen. Ifølge den belgiske avis Le Soir, der har været særdeles velinformeret under hele skandalen, skulle han angiveligt allerede have erkendt, at han har taget imod pengene fra Qatar.
Dertil skulle han have sagt, at det er den tidligere europaparlamentariker Pier Antonio Panzeri, der også er blandt de sigtede, som er hovedarkitekten bag det, der nu er blevet døbt ’Qatargate’.
Frygter for EU’s omdømme
De oplysninger er dog ikke blevet bekræftet endnu. Men skandalen bliver ved med at udvikle sig.
Senest har Den Europæiske Anklagemynighed anmodt om at få ophævet Eva Kailis immunitet. Derudover har den belgiske justitsminister, Vincent Van Quickenborne, ifølge Politico bekræftet, at et andet land også er involveret i sagen. Og han indikerede, at der var tale om Marokko.
Sagen bliver også ved med at vække opsigt – herunder også på det EU-topmøde, som lige nu løber af stablen i Bruxelles.
– Man kan ikke andet end at tage dyb afstand fra enhver form for korruption, sagde statsminister Mette Frederiksen, da hun her til eftermiddag ankom til mødet.
Hun vurderer dog ikke, at skandalen på nogen måde kommer til at skade EU.
– Korruption er noget, vi ser flere forskellige steder. Det er godt, det er blevet afdækket, hvis det er det, der har fundet sted, sagde statsministeren.
Flere af hendes kollegaer, heriblandt den rumænske præsident, Klaus Iohannis, og den lettiske premierminister, Krišjānis Kariņš, er dog nervøse for, hvilke konsekvenser skandalen kan få for hele unionen. Og parlamentsformand Roberta Metsola sagde tidligere på ugen, at det er hele “det europæiske demokrati, der er under angreb”.
Her varslede hun også en større undersøgelse af sagen samt en omfattende reform, der skal styrke kampen mod korruption i parlamentet. Men uanset hvor mange nye regler og krav, man vedtager, vil der altid være nogen, som er til fals for bestikkelse.
– Det afgørende er dog, at de folk forstår, at de altid vil blive fanget, sagde hun i dag under topmødet.