Prisloft på olie
Denne gang er der blandt andet lagt op til at indføre en række nye importforbud af forskellige produkter fra Rusland.
Det skal begrænse den samhandel, som Rusland trods krigen fortsat har med Europa, og det vil ifølge Europa-Kommissionen betyde, at russerne går glip af indtægter for det, der svarer til godt 52 milliarder kroner.
Der er også lagt op til nye eksportforbud, heriblandt af kemikalier og komponenter til fly. Derudover lægges der op til at ramme landets energisektor med et prisloft på russisk råolie, som sælges til tredjelande. EU-landene blev allerede tidligere på året enige om en delvis olieembargo mod Rusland, men nu skal der altså tages endnu et skridt, hvis det står til Ursula von der Leyen.
– Rusland bruger indtægterne fra salg af fossile brændsler til at finansiere sin krig, siger hun.
Ved siden af det vil Europa-Kommissionen forbyde europæere at sidde med i bestyrelserne af russiske statsejede firmaer. På den måde kan de russiske virksomheder ikke længere nyde godt af den viden og ekspertise, som europæerne har.
Samtidig er det blevet foreslået at indføre sanktioner mod de russere, der blandt andet hjælper Ruslands hær med våben eller hjælper med at omgå sanktioner.
Pres fra Ukraine
Det var i sidste uge, efter at præsident Putin i en foruroligende tv-tale blandt andet havde truet Vesten med atomvåben, at Danmark og de andre medlemslande blev enige om, at der skulle nye sanktioner på bordet.
EU-landene har allerede indført en lang række sanktioner, heriblandt mod russiske politikere og rigmænd, som blandt andet har indefrosset milliarder af kroner i Europa.
Derudover er der blevet indført eksportforbud mod en lang række varer, heriblandt elektronik og luksusvarer, og europæere må heller ikke længere importere eksempelvis guld, kul samt jern- og stålprodukter fra Rusland.
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har dog flere gange på det seneste skoset EU-landene for ikke at være hårde nok over for Rusland. Fra ukrainsk side så man gerne, at EU også indfører en embargo mod russisk gas.
– Mens I tæller jeres småøre, tæller vi antallet af døde, sagde præsidents økonomiske rådgiver, Oleg Ustenko, i går til EU-mediet Politico.
Spørgsmålet er nu, om det kan lykkes medlemslandene at nå til enighed. Det er nemlig blevet sværere og sværere i takt med, at der ikke længere er så mange sanktionsmuligheder tilbage i værktøjskassen. Og flere lande er da også bekymrede for, om EU-sanktionerne nu begynder at gøre mere ondt på dem end på Rusland.
Derudover har den ungarske regering, der har tætte politiske bånd til regeringen i Moskva, udtrykt sig kritisk over sanktionerne. Men kommissionsformanden håber, at der kan opnås politisk enighed om den nye pakke.
– Vores sanktioner har ramt Putins system hårdt, og de har gjort det mere besværligt for ham at holde gang i krigen. Nu øger vores bestræbelser og tage endnu et skridt videre, siger Ursula von der Leyen.