Seneste Danmarksnyheder

EU vil tøjle de enorme energipriser med sen tøjvask og loft over store fortjenester

Fossile energiselskaber nyder lige nu også godt af de høje energipriser, og derfor skal de også spæde til, selvom de ikke bliver direkte påvirket af det nye indtægtsloft, mener Europa-Kommissionen. Her lægges der op til at indføre et midlertidigt solidaritetsbidrag, som olie-, gas- og kulselskaber samt raffinaderier skal betale til medlemslandene.

Ifølge Europa-Kommissionens beregninger vil det indbringe godt 185 milliarder kroner. Og også de penge skal sendes videre til husholdninger og selskaber, som har svært ved at betale deres regninger. Men de kan også gå til at udbygge den grønne omstilling, lyder det i forslaget.

Til gengæld er der ikke noget forslag om at lægge et prisloft på russisk gas, som kommissionsformand Ursula von der Leyen ellers luftede i sidste uge, og som den danske regering har presset på for. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har nemlig sagt, at han vil lukke helt for gashanerne, hvis der bliver indført et sådant loft, og det er en lang række lande, heriblandt Ungarn, Slovakiet og Østrig, nervøse for.

Selvom EU-landene har skruet gevaldigt ned for deres import af russisk gas – hvor Rusland sidste år leverede 40 procent af den gas, medlemslandene brugte, er det nu nede på blot ni procent – er der stadigvæk mange, som er dybt afhængige af den.

15 lande, heriblandt Frankrig og Polen, har dog foreslået at indføre et prisloft på al den gas, der bliver importeret, men det har Europa-Kommissionen og Danmark blandt andet været noget tilbageholdende med. Her frygter man, at det vil gå ud over lande som Norge, Aserbajdsjan og Algeriet, som EU-landene i stedet er begyndt at importere meget gas fra.

Nu vil Europa-Kommissionen så se, om de sammen med gas-landene kan finde en løsning, der kan sikre lavere gaspriser.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies