Seneste Danmarksnyheder

EU-Parlamentet blåstempler nye regler, der skal sikre flere kvinder på topposter

Der skal fremover sidde langt flere kvinder med ved forhandlingsbordet, når de afgørende beslutninger skal træffes i de store europæiske virksomheder.

Europa-Parlamentet har her til eftermiddag sagt endeligt god for et nyt sæt regler, der skal sikre en mere ligelig kønsfordeling blandt bestyrelsesmedlemmerne i de allerstørste børsnoterede selskaber rundt om i EU.

For ser man på tværs af alle 27 medlemslande, er det ifølge Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder blot 31,6 procent af bestyrelsesposterne i disse virksomheder, som er besat af kvinder. Og hvad angår bestyrelsesformændene, er kun otte procent af dem kvinder.

Værst ser det ud i Cypern og Estland, hvor færre end hvert tiende bestyrelsesmedlem i de største børsnoterede virksomheder er en kvinde.

Anderledes er det i Frankrig, hvor kvinderne sidder på godt 46 procent af posterne, hvilket er den højeste andel i unionen. Og Danmark følger lige i hælene med 38,7 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

Men under alle omstændigheder er der er brug for mange flere kvinder på topposterne rundt om i Europa, mener den socialdemokratiske europaparlamentariker Lara Wolters, der har været en af hovedforhandlerne på direktivet.

– I mit hjemland, Holland, som ofte bliver regnet for en progressiv bastion, er der flere virksomhedsledere, som hedder Peter, end der er kvindelige ledere. Og de mangler i bestyrelseslokalerne, sagde Lara Wolters her til formiddag under en debat i Europa-Parlamentet.

– Det skyldes ikke manglende evner, men derimod strukturelle problemer, der er til skade for kvinder. Især når de ønsker at påtage sig lederroller.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies