Seneste Danmarksnyheder

EU-landene vil skrue op for produktionen af ammunition. Og det kan smitte af på Frederikshavn

Støtte fra EU-budgettet

Meldingen kommer, efter at medlemslandene tidligere på ugen blev enige om at afsætte knap 15 milliarder kroner til én million artillerigranater, som skal sendes til Ukraine i løbet af de kommende tolv måneder.

Det skal blandt andet ske ved, at landene for første gang nogensinde slår pjalterne sammen og køber ind i fællesskab. Og granaterne skal produceres inden for unionens grænser, hvilket lægger ekstra pres på de eksisterende fabrikker i blandt andet Tyskland, Slovakiet og Sverige, som nu skal op i et endnu højere gear.

Men det lægger også et pres på hele unionen, hvor mange af landene i årevis har skåret ned på deres forsvarsbudgetter og vænnet sig til, at de kunne købe eksempelvis granater og våben i lande uden for unionen, hvis det var nødvendigt.

Nu skal de så indstille sig på en fremtid, hvor de ifølge stats- og regeringscheferne bliver nødt til at prioritere at blive mere selvforsynende. Og kommissionsformand Ursula von der Leyen sagde i aftes, at Europa-Kommissionen lige nu arbejder på et udspil, der skal kunne sikre mere ammunitionsproduktion i Europa.

– Det inkluderer eksempelvis støtte fra EU-budgettet. Det handler om at bygge, udvide og genbruge produktionsfaciliteter for at styrke hele forsyningskæden for ammunition, så den bliver hurtigere, sagde hun under et pressemøde.

Det kan komme til at få betydning for den nedlagte ammunitionsfabrik ‘Krudten’ i Elling lidt uden for Frederikshavn.

Her blev der frem til 2020 produceret ammunition, indtil fabrikken blev nedlagt. Og fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har tidligere udtalt, at han vil sætte sig “i spidsen for at undersøge, om private selskaber kan være interesseret i at etablere produktion der”.

– Vores ambition må være, at Europa bliver bedre til at tage hånd om vores egen sikkerhed, sagde han tidligere på ugen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies