Seneste Danmarksnyheder

EU-landene er enige om at skrue ned for elforbruget og indføre indtægtsloft for energiselskaber

Europæerne skal til at skrue et nøk ned for elforbruget, og derudover skal en række elproducenter, heriblandt de grønne af slagsen, til at levere en del af deres overskud til medlemslandenes statskasser.

De penge skal i stedet bruges på blandt andet at hjælpe de borgere og virksomheder rundt om i medlemslandene, der har svært ved at betale deres regninger som følge af de tårnhøje energipriser.

Det er status, efter at EU-landenes energi- og klimaministre her til formiddag er blevet enige om en ny energipakke, som skal være med til at afbøde nogle af de værste konsekvenser af energikrisen.

Ifølge det tjekkiske EU-formandskab er medlemslandene også blevet enige om at særbeskatte fossile energiproducenter som olie-, gas- og kulselskaber, der også tjener enorme summer på de høje energipriser, men som ikke vil blive ramt af det nye indtægtsloft.

Pakken er blevet forhandlet på plads på rekordtid, og tanken bag den har blandt andet været at forhindre den russiske regering i at bruge gasleverancerne til Europa til at manipulere gaspriserne op.

– Vi lever i usædvanlige tider, og vi har arbejdet udsædvanligt hurtigt – og på en koordineret og solidarisk måde – for at danne en fælles front mod Ruslands brug energi som et våben mod os, siger den tjekkiske industri- og handelsminister, Jozef Síkela.

Ved at kræve, at alle EU-landene nu skal reducere deres forbrug af el med fem procent i de timer af døgnet, hvor der er størst efterspørgsel på energi, kan man også være med til at forhindre, at den dyre russiske gas bliver taget i brug.

Derudover er medlemslandene blevet enige om, at de samlet set bør skære energiforbruget med ti procent. Det mål er dog frivilligt

Her kan du se, hvorfor din energi er blevet dyrere:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies