Seneste Danmarksnyheder

EU-lande har aftalt at bruge 15 procent mindre gas: Men de er ikke pisket til det

Tidligere i dag indgik EU’s energiministre en aftale om at reducere det europæiske gasforbrug med 15 procent allerede fra næste måned og frem til 31. marts 2023.

Men aftalen er baseret på frivillighed, og så har den indlagte smuthuller.

Sådan beskriver chefanalytiker i Tænketanken Europa, Anders Overvad, i hvert fald aftalen.

– Med den tekst, der er fremlagt indtil videre, så bliver der faktisk efterladt relativt store muligheder for at nogle lande kan melde sig fuldstændig ud af aftalen, siger han.

Han giver eksempler som Spanien og Portugal, der i forvejen ikke er særlig godt integreret i det europæiske energinet, og dermed vil deres besparelser på gasforbrug heller ikke have den store effekt på energinettet, forklarer Anders Overvad.

– De lande vil ikke kunne blive tvunget til at reducere deres gasforbrug i samme omfang som de resterende EU-lande, siger han.

Frivilligheden er ifølge Overvad blevet en del af aftalen, fordi mange af de sydeuropæiske lande stillede sig på hælene, da kommissionen foreslog et krav om at skære i det europæiske gasforbrug med 15 procent.

– Så for at få de lande med ombord har man lavet denne her aftale, som gør, at den egentlig er mere frivillig, så landene selv kan vælge, om de vil være solidariske med de andre lande.

Helt konkret er landenes energiministre – undtagen Ungarn – blevet enige om at spare 15 procent på forbruget af naturgas mellem 1. august 2022 og 31. marts 2023.

Aftalen skal forhindre, at forbrugere og virksomheder løber tør for gas til vinter, og den kommer, lige efter at Rusland har meldt ud, at de vil skære ned på gasleverancerne til Europa.

I første omgang skal EU-aftalen om gasreduktion foregå på frivillig basis.

Men energiministrene er samtidig enige om, at man kan indføre en særlig nødsituation, hvor det vil blive obligatorisk for landene at reducere forbruget, oplyser EU-Kommissionen.

Ministeren er tilfreds

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fortæller i Orientering på P1, at han er tilfreds med den aftale, som netop er landet.

– Jeg synes, det er en rigtig god aftale, der er lavet i dag. Det er på en tragisk baggrund, som handler om, at Putin bruger energipolitikken som et våben mod Europa, siger han.

Desuden understreger han, at aftalen “ligger ganske tæt på det, som Kommissionen havde foreslået”.

Når det kommer til de dispensationer, der er givet, så mener han, at de er “ganske fornuftige”.

– Det, der har været vigtigt for mig at understrege i de her forhandlinger, er, at de dispensationer ikke må føre til en aftale, som ikke er ambitiøs nok, siger han og fortsætter.

– Hvis der opstår en situation, hvor vi ikke længere fra europæisk side vil importere gas fra Rusland, så kan vi nå et sted, hvor det ikke længere er frivilligt, men hvor det er nødvendigt, og hvor der også vil være sanktioner ved ikke at gøre det, siger Dan Jørgensen.

Danmark er godt stillet

Aftalen betyder, at vi helt konkret skal til at ændre vaner, siger Anders Overvad.

Det gælder alt lige fra at lukke for vandet i offentlige svømmehaller og fitnesscentre for at spare på opvarmningen til at spare på nedkølingen af vores bygninger eller opvarmningen af dem til vinter.

Men Danmark er forholdsvis godt stillet, understreger Overvad også.

– Vi bruger en relativt mindre andel af naturgas, end man gør mange andre steder. Det gør, at man kan skrue lidt på kulforbruget, men også på biogas og biobrændsler, siger han.

Også Dan Jørgensen gjorde klart i Orientering på P1, at Danmark er godt stillet, fordi vi “er så langt i den grønne omstilling”.

Men det kommer altså ikke til at gå helt ubemærket hen, forklarer Overvad. Blandt andet er der ifølge ham ikke noget, der tyder på, at priserne på gas falder lige foreløbigt, da gas er en mangelvare i øjeblikket.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies