Seneste Danmarksnyheder

Et ‘dask’ i hovedet på russerne: Svensk par i 60’erne er de seneste anholdte spioner i Norden

Og de er ikke de første.

I alt er seks personer i Sverige i år blevet afsløret eller tiltalt for forbindelser til Ruslands militære efterretningstjeneste GRU. Eksempelvis blev et brødrepar tiltalt for spionage for to uger siden. Den ene har tidligere været ansat ved den svenske efterretningstjeneste Säkerhetspolisen og det svenske forsvar, Försvarsmakten.

Flere steder i Nordeuropa, blandt andet altså i Norge, Sverige og Holland, har der været flere anholdelser af formodede russiske spioner, efter krigen begyndte 24. februar. Og anholdelserne skal ses i sammenhæng med krigen, siger Thomas Wegener Friis, der forsker i spionage og er leder af Center for Koldkrigsstudier på Syddansk Universitet.

– Du kan sige, at opgøret med russisk spionage i Vesten begynder ved den store masseudvisning af russiske diplomater, kort efter krigen var startet. Det er første slag mod russernes mulighed for at drive sin legale informationsindhentning. Derudover ved vi fra historien, at russerne godt kan lide at operere med endnu et lag, der arbejder i det skjulte. Og det er altså dette lag, man i Vesten er begyndt at afsløre.

Spionage og kontraspionage

Den øgede opmærksomhed på spioner i Vesten kan også skyldes, at man får bedre efterretninger. For nyligt hoppede en russisk spion af til Estland – hvor han tidligere har siddet fængslet for netop spionage – og ifølge det etiske medie Delfi og Berlingske kan han have haft informationer med til Vesten.

Thomas Wegener Friis, er der mere spionage lige nu, eller er vi bare mere opmærksomme?

– Det kan godt være, at vi bare er mere opmærksomme. Men det er nok ikke hele forklaringen. Jeg ser de her anholdelser i kontekst af hele konflikten mellem Rusland og Vesten. Den er optrappet ikke bare militært i Ukraine og ved økonomiske sanktioner, men også på efterretningsfronten, svarer Thomas Wegener Friis:

– De her afsløringer er med til at hæmme russernes muligheder; agentens værste følgesvend er afsløringen og frygten. Det gør, at vedkommende bliver mere forsigtig, tager færre chancer, bliver mindre meddelsom.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies