Seneste Danmarksnyheder

Energiagentur advarer: Europa må øjeblikkeligt skære i gasforbruget

Usikkert, om det lykkes at fylde gaslagre inden vinter

Rusland reducerede for en måned siden gasleverancerne til Tyskland gennem Nord Stream 1-rørledningen til 40 procent, og i øjeblikket er rørledningen helt lukket på grund af vedligeholdelse.

Dermed er det usikkert, om det er muligt at fylde de europæiske gaslagre til 90 procent inden vinteren.

Det Internationale Energiagentur, der er et organ under OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling), beskriver situationen som en “red alert” – rød alarm.

– Hvis disse redskaber ikke bliver indført nu, vil Europa stå i en ekstremt sårbar position, og vil kunne stå overfor drastiske beskæringer senere, skriver Fatih Birol.

Skal spare milliarder kubikmeter gas

Der er ifølge IEA brug for, at Europa de næste tre måneder sparer 12 milliarder kubikmeter gas, eller nok til at fylde 130 LNG-tankskibe.

– Denne vinter kan blive en historisk test af det europæiske sammenhold – en test, som man ikke har råd til et dumpe, fastslår IEA-direktør Birol.

Ifølge Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, er der ingen tvivl om, at Europa står i en alvorlig situation, uden at vi måske fornemmer det lige nu og her.

– Lige nu er der ikke en bred krisestemning i Europa, siger han.

– Krigen i Ukraine fortsætter, og vi glemmer den lidt. Nu er vi på sommerferie, og resten af Europa går på sommerferie til august.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies