Seneste Danmarksnyheder

Endnu to stater ruller rettighederne tilbage: Idaho og Tennessee forbyder i dag abort

I dag træder en lov i kraft i Idaho, Tennessee og Texas, som gør det ulovligt at få fortaget en abort.

Dermed slutter delstaterne sig den gruppe af delstater i USA, hvor det enten er helt ulovligt at få en abort, eller hvor grænsen går ved seks ugers graviditet, som er før mange overhovedet ved, at de er gravide.

I Idaho bliver abort ulovligt, med mindre man er blevet udsat for incest eller voldtægt. I Tennessee er der ingen undtagelser. I delstaten Texas er abort faktisk allerede ulovligt, men nu kan læger, der udfører en abort, ende i fængsel.

Det hele kommer af, at den amerikanske Højesteret den 24. juni omstødte en afgørelse kendt som “Roe Vs. Wade”, der siden 1973 har sikret retten til abort i hele USA. Men fra juni har hver enkelt delstat selv kunne lovgive om indbyggerne skal have ret til abort eller ej. Og det er der flere af dem, der gør.

– Mange aborttilhængere taler om, at USA er på vej tilbage til tiden før Roe-dommen i 1973, hvor kvinder måtte opsøge illegale og livsfarlige aborter i skumle baggårde, fortæller Sara Maria Glanowski, dansk journalist og forfatter bosat i New York.

– Men fremtiden tegner helt anderledes dyster, fordi landskabet er fundamentalt forandret.

Idaho og Tennessee trykker på aftrækkeren

Når der er så mange stater, der har rullet deres abortrettiigheder tilbage, så er det fordi staterne har haft det, man kalder “trigger laws” liggende klar. Det er love, som allerede at lavet, og man er så at sige klar til at “trykke på aftrækkeren” så snart en Højesterets-afgørelse gør det muligt at indføre dem. Det er det, der er sket med omstødelsen af “Roe v. Wade”.

– Nogle juridiske eksperter spår ligefrem, at omstødelsen af Roe-dommen vil kaste delstaterne ud i kampe med hinanden, der minder om årene lige før den amerikanske borgerkrig, hvor delstaterne ikke respekterede hinandens love, siger Sara Maria Glanowski.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies