Seneste Danmarksnyheder

Endnu en kovending fra den britiske regering får finansmarkederne til at drage ‘et lettelsens suk’

Hele miseren fik Truss til at skifte ud på finansministerposten, hvor den tidligere udenrigsminister Jeremy Hunt har fået æren som den fjerde britiske finansminister på fire måneder. Og han er gået i gang med at ændre regeringens kurs markant.

– På et tidspunkt, hvor markedet beder om stabilitet, er det ikke det rigtige at låne for at betale for skattelettelser, sagde han i tv-talen mandag.

Analytikere spår hård fremtid for Truss

Efter Hunts udmelding er renterne, som ellers har været stigende, faldet, forklarer seniorøkonom hos Sydbank, Kim Blindbæk.

– I udgangspunktet skaber det lidt mere stabilitet omkring den britiske økonomi, fordi man ikke skal ud og låne så mange penge, som man havde planlagt, siger han.

Politisk skal Truss dog se langt efter stabilitet.

Ifølge flere britiske medier har det uskønne forløb fået hendes partifæller til at spekulere i, hvordan de kan slippe af med hende som formand hurtigst muligt.

Flere politiske analytikere og medier har givet Truss hårde ord med på vejen og spår hende en meget kort karriere som premierminister.

BBC’s politiske redaktør, Chris Mason, har skrevet en analyse af situationen med overskriften; “Liz Truss’ regering lever time for time”.

Også The Times’ politiske redaktør, Henry Zeffman, optegner en umulig situation for Truss.

– Hvad skal hun sige, næste gang hun skal give interview? Hvorfor skulle den britiske befolkning betro hende de offentlige finanser ved et valg, set i lyset af, hvor hurtigt hendes første økonomiske plan faldt fra hinanden, skriver The Times’ politiske redaktør, Henry Zeffman og fortsætter:

– De spørgsmål får de konservative parlamentsmedlemmer til at stille hinanden endnu et spørgsmål: Hvornår kan vi slippe for hende?

Intet tyder på – som Zeffmann skriver – at Truss har opbakning i befolkningen.

Ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet Ipsus har lavet, er kun 16 procent tilfredse med Liz Truss, mens 67 procent af de adspurgte erklærer sig direkte utilfredse. Det gør hende ifølge Ipsus til den mest upopulære premierminister i moderne britiske historie.

En talsperson for Truss gjorde det klart på en briefing i dag, at hun lytter til både befolkningen og sine kollegaer for at få skabt økonomisk stabilitet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies