Seneste Danmarksnyheder

En dårlig dag for Trump: Ingen ‘rød bølge’ til republikanerne ved midtvejsvalget i USA

For ekstreme

USA-korrespondent i DR Nyheder Lillian Gjerulf Kretz fortæller, at hun tirsdag mødte en uafhængig kvindelig vælger i Arizona, som stod midt i dilemmaet.

– Hun fortalte, at hun har stemt på Demokraterne denne gang, fordi Republikanerne bare er blevet for ekstreme, siger Lillian Gjerulf Kretz.

– Jeg tror, at det er et pejlemærke: Inflationen har ædt sig ind på amerikanernes købekraft. Det har virkelig gjort ondt. Men mange har alligevel lavet det ræssonnemet, at der var noget større på spil.

I en national valgstedsmåling fra Edison Research siger 54 procent af vælgerne i USA, at Republikanerne er “for ekstreme”. I samme måling giver vælgerne en negativ vurdering af både Joe Biden og Donald Trump – men Trump er mest upopulær.

– Der har været en bekymring i partiet om, at alt, hvad Trump talte om, var bagudskuende. Det handlede alt sammen om det valg, han tabte i 2020, og som han hævdede, han i virkeligheden havde vundet, siger Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Syddansk Universitet ved Center for Amerikanske Studier til Verden ifølge Gram på P1.

– Det var ikke noget særlig fremtidssikret budskab, og mange har været bekymret for, at det handlede for meget om Trump og valget i 2020 snarere end de temaer, som ledende republikanere gerne ville have at man talte om.

Trumps nederlag…

Indtil videre har lidt over halvdelen af de republikanske kandidater, som Trump har anbefalet, vundet et mandat ved midtvejsvalget. Men mange af dem stillede op uden nævneværdig modstand, og sejrene bliver i nogen grad overskygget af nederlagene.

I Pennsylvania tabte valgfornægteren Doug Mastriano guvernørvalget til demokraten Josh Shapiro, og i kampen om en plads i Senatet slog John Fetterman tv-lægen Mehmet Oz, som Trump har hjulpet i valgkampen. I Michigan lykkedes det ikke for Trumps kandidat, Tudor Dixon, at tage guvernørposten fra demokraten Gretchen Whitmer.

En anden vigtig kampplads ved midtvejsvalget har været posten som “Secretary of State” i de enkelte delstater. Secretary of State står for afviklingen af valg, og flere af Trumps valgfornægtere er gået efter posten for at bekæmpe den valgsvindel, som aldrig er blevet bevist ved valget i 2020.

Indtil videre har ingen af Trumps kandidater som valgansvarlige sikret sig posten, oplyser Washington Post.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies