Det spil, vi går ind i
At sanktionerne også skaber efterdønninger herhjemme, vil formentlig komme til at kræve gentagne forklaringer fra europæiske ledere på, hvorfor et importforbud er et nødvendigt skridt at tage, siger Kim B. Olsen.
– Når vi kommer til at se prisstigninger på olie, benzin og diesel, så vil europæiske politikere også igen og igen skulle forklare, hvorfor vi tager det her skridt, når egne borgere oplever stigende brændstofpriser.
For selvom markederne i en vis grad har forudset importforbuddet – med stigende priser som konsekvens, så er det ikke noget, der udelukker, at priserne fremover vil komme til at stige endnu mere, fortæller Kim B. Olsen:
– I så fald vil det ramme alle dele af den europæiske økonomi. Men det er noget, man fra EU‘s statslederes side er klar til at acceptere, fordi man er overbevist om, at det vil ramme den russiske økonomi hårdere, end det rammer os. Og det er dét spil, som vi lige nu går ind i, siger.
Vinteren vil blive svær for nogle
Præcis hvordan sanktionerne kommer til at ramme i EU er svært at spå om – udover selvfølgelig, at de lande, som er undtaget forbuddet, ikke vil blive påvirket.
Der har allerede været store forskelle på, hvor meget brændstofpriserne er steget på tværs af Europa siden krigens start, ikke mindst på grund af forskelle i de europæiske landes energiafhængighed. Derfor vil vi også se nogle lande blive hårdere ramt end andre, fortæller Kim B. Olsen.
– Det er svært at sige på forhånd, hvem det bliver, men det vil være her, at der vil blive test af EU-enigheden, når vi kommer ind i et efterår og en vinter, hvor nogle lande vil få sværere ved at afbøde de effekter, som sanktionerne har på dem.