Livsfarlige sprækker i isen
Helikopterens pilot lægger an til landing. Vi kan se Swiss Camp under os. Det ser ud som om, nogen har pustet til et askebæger på en hvid dug: Resterne af den videnskabelige lejr ligger som sorte striber hen over indlandsisens hvide overflade.
Piloten sætter forsigtigt helikopterens meder ned på isen og holder rotoren i gang. En af forskerne springer iført en sikkerhedsline ud. Han stikker igen og igen i sneen med en isøkse med et langt skaft. Meter for meter afprøver han, om der er usynlige sprækker gemt under overfladen.
Sprækkerne i isen kan være dybe. Der er 1.000 meter is under os, og hele horisonten rundt er der intet andet end en uafbrudt isørken. Men fordi opvarmningen får indlandsisen til at skride hurtigere ud mod havet, så opstår der sprækker i isen, hvor der ingen var før.
Det var netop sådan en sprække, som professor Konrad Steffen forsvandt ned i for to år siden.
Nye varme-rekorder hvert år
Forskerne fra Geus rejser til toppen af indlandsisen hver sommer for at servicere et net af målestationer. Stationerne giver meget præcise oplysninger om stigningen i temperaturen og afsmeltningen fra Grønland.
– Temperaturen i Arktis stiger tre gange så hurtigt som i resten af verden. Nu sætter vi varmerekorder næsten hvert år, siger Jason Box.
Med målingerne herfra som udgangspunkt har Jason Box og Geus netop udgivet en klimarapport, som har trukket overskrifter verden over.
For den dokumenterer, at Grønlands is smelter meget hurtigere, end videnskaben har troet hidtil, og at niveauet i verdenshavene dermed stiger mere og hurtigere, end FN’s klimapanel har vurderet i sine rapporter.
“Havene vil stige en meter frem mod 2050”
– Der er en betydelig risiko for, at vi vil opleve nogle virkeligt katastrofale ændringer i klimaet med den mængde CO2, der er i atmosfæren allerede nu, siger Jason Box.
Han har selv været medforfatter til FN’s klimarapporter og er anerkendt verden over for sin dybe indsigt i netop afsmeltningen fra Grønland.
– Efterhånden som isen her smelter, så stiger niveauet i verdenshavene. På den måde er det, der sker her, forbundet direkte med resten af verden, siger han.
Alene smeltevandet fra Grønland vil få havene til at stige voldsomt frem mod midten af dette århundrede, forudser Jason Box:
– Op mod 70 centimeter alene fra isen i Grønland. Når man medregner afsmeltningen fra is i Canada, Alaska og Antarktis – den sovende gigant – så kan vi komme til at opleve havstigninger på én meter, og så begynder det at blive katastrofalt for hundreder af kystnære byer rundt om i verden: Store byer som Shanghai, Jakarta, Manila.