Seneste Danmarksnyheder

Efter Putins mobilisering af 300.000 russere er der kommet tryk på grænseovergangene ud af Rusland

De officielle meldinger fra Rusland er, at historier om udvandringen for at undgå militærtjeneste er overdrevne.

Flere danske partier og EU vil have nye regler

Lørdag blev en lovændring i Rusland offentliggjort, hvor desertører og militærnægtere kan blive straffet med op til 10 års fængsel, skriver det statsejede, russiske nyhedsbureau Tass.

Derfor bør Danmark stå klar til at hjælpe de russere, der forlader landet for at undgå mililtærtjeneste, mener både Venstre og Radikale.

Som reglerne er nu, kan der ikke gives asyl til russere, der forlader landet for at undgå militærtjeneste, vurderer Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. Derfor mener han, at der bør findes en fælles løsning i EU.

– Jo færre russiske soldater, der går ind og bliver aktive i krigen, jo bedre. Så derfor synes jeg helt klart, man fra EU’s side skal finde en løsning for alle de mange, der forhåbentlig har lyst til at hoppe af i stedet for at deltage i en meningsløs krig, sagde han til DR i går.

Samme linje tager man hos De Radikale, fortæller politisk leder Sofie Carsten Nielsen.

Spørger man formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, så er det noget, EU bør kigge på. Til mediet Politico siger han, at EU-landene bør tillade indrejse for russere, som forlader Rusland for at undgå at blive indkaldt til militærtjeneste.

– Vi skal vise åbenhed over for dem, som ikke ønsker at blive brugt som et instrument af Kreml.

– Principielt mener jeg, at EU-landene skal tage imod dem, der er i fare på grund af deres politiske overbevisning, siger Charles Michel.

I Finland er der også travlt ved grænsen

De finske grænsemyndigheder skriver på Twitter, at ved landets sydøstlige grænse, som deles med Rusland, var trafikken af russere i går 88 procent højere end fredagen i ugen forinden.

Finland er det eneste EU-land, som tillader russiske turister indrejse.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies