Seneste Danmarksnyheder

Efter lynvisit i Kyiv: Tyskland, Frankrig, Italien og Rumænien støtter Ukraine som ‘øjeblikkelig’ kandidat til EU

Efter en rundtur i den krigshærgrede Kyiv-forstad Irpin og et møde med Zelenskyj, var der klar besked fra gæsterne på det efterfølgende pressemøde:

– Vi støtter alle fire, at Ukraine øjeblikkeligt bliver EU-kandidatland, sagde den franske præsident Macron.

Besøget kommer kort inden, at EU-landene skal tage stilling til, om man vil tildele Ukraine en ønsket status af kandidatland til EU-medlemsskab og dermed tage endnu et skridt i ansøgningsprocessen.

Macron blev bakket op af Scholz, der sagde, at ‘Ukraine hører hjemme i den europæiske familie’.

Og Italiens Mario Draghi sagde, at hans hovedbudskab på besøget var, at Italien ønsker, at Ukraine bliver en del af EU.

Våben, våben, våben

Samtidig har man i Ukraine ikke lagt skjul på, at man stadig venter at se handling bag nogle af de ord og tilkendegivelser, der er kommet både fra Emmanuel Macron, men særligt også den tyske kansler Scholz – ikke mindst i forhold til levering af nogle af de tunge våben, man i Tyskland har sagt, man vil levere.

Det understregede Zelenskyj på pressemødet.

– Jo hurtigere Ukraine får våben fra vestlige lande, desto hurtigere kan vi befri vores land, sagde han.

Et af de, ifølge tyskerne, mest moderne luftforsvarssystemer, som efter sigende skal kunne beskytte en hel by mod et russisk luftangreb, vurderes først at blive klar til oktober.

Macron sagde dog, at man ville øge våbenleverancen til Ukraine. Og Scholz lovede, at man ville blive ved med at støtte økonomisk og militært, foruden at modtage flygtninge.

– Det vil vi blive ved med, så længe Ukraine har brug for vores støtte, sagde Scholz på pressemødet.

Zelenskyj tilføjede, at man udover våben havde talt om planerne for yderligere sanktioner mod Rusland og genopbygningen af Ukraine efter krigen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies