Seneste Danmarksnyheder

Efter lukning af gasledning: ‘Der er ikke noget, der gør, at vi skifter kriseniveau på mandag’

Kommer vi til at fryse til vinter og mangle gas?

Nej, lyder det umiddelbart fra Martin Hansen, der er vicedirektør i Energistyrelsen.

I går meddelte det russiske energiselskab Gazprom, at rørledningen Nord Stream 1 er lukket på ubestemt tid. Rørledningen, der blev lukket onsdag på grund af vedligehold, skulle være åbnet i dag, men der flyder fortsat ingen gas gennem den 1.224 kilometer lange gasledning fra Rusland til Europa.

Meldingen fra Martin Hansen lyder, at som situationen er lige nu, er der ikke behov for yderligere tiltag.

– Det er jo altid en balance, hvornår man rykker kriseniveauet op, og det er også derfor, at vi følger situationen meget nøje, men der er ikke noget, der gør, at vi på mandag skifter til et højere kriseniveau, siger han.

Alarmklokkerne ringer ikke endnu

Tilbage i juni erklærede Energistyrelsen, at man rykkede op på det første niveau i gas-beredskabet som følge af Ruslands begrænsning i levering af gas til Europa gennem Nord Stream 1. Det niveau befinder Danmark sig stadig på, og det ser ikke ud til at ændre sig foreløbigt.

– Det, der får alarmklokkerne til at ringe, og det, der kunne gøre, at vi skal skifte niveau, er en situation, hvor vi er bekymrede for, om vi kan forsyne de danske gaskunder. Når vi kigger ind i markedet nu, så er der rigtig meget gas på de danske gaslagre, og der løber stadig gas over den dansk-tyske grænse, siger Martin Hansen.

At alarmklokkerne ikke ringer endnu skyldes ikke bare de danske gaslagre, der ifølge Martin Hansen er 95 procent fyldte. Det skyldes også en anden ting:

– Den russiske andel af det europæiske gasforbrug, før man lukkede for Nord Stream fuldstændigt, var mellem 10 og 15 procent. Det vil sige, at på gasmarkedet er det faktisk op til 85-90 procent gas, der kommer andre steder fra end fra Rusland.

Gassen kommer blandt andet fra Norge, England eller som flydende gas, der importeres fra blandt andet USA.

Det værste scenarie

Men udmeldingen fra Gazprom om den lukkede gasledning er stadig alvorlig, og i følge Martin Hansen presser det forsyningssituationen i den vinter, vi kigger ind i.

– Det værste scenarie er jo rent faktisk, at vi skal ud og lukke for gassen hos de danske gaskunder, siger han.

Selvom de danske gaslagre er godt fyldt, er det alligevel ikke et helt urealistisk scenarie.

– Det kan være, hvis vi kommer ind i en meget, meget kold vinter. Minus 20 grader i tre måneder. En vinter, hvor det overhovedet ikke blæser, så der ikke er noget elektricitet. Eller en vinter, hvor det slet ikke regner, så der ikke er noget vandkraft i Norge, forklarer Martin Hansen.

– Personligt håber jeg på, at vi får en blæsende og varm og regnfuld vinter, selvom det næsten ikke er til at holde ud at tænke på.

Hvis det skal blive muligt at lukke for gaskunder, vil det kræve, at beredskabet når helt op på det øverste niveau, altså niveau fire.

Når man derop, vil det ikke direkte betyde, at den enkelte dansker kan få problemer med at opvarme sit hus:

– Gashierarkiet er på sådan en måde, at husholdninger skal nok få gas. Det er nogle andre kunder, vi skal afbryde, hvis vi kommer i en nødsituation, siger han.

Ifølge Martin Hansen vil det dermed være de allerstørste forbrugere af gas, altså virksomheder, der bliver ramt.

Få god råd til at spare på energien her:

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies