Seneste Danmarksnyheder

DR’s Matilde Kimer må ikke længere arbejde i Ukraine: Beskyldt for at lave russisk propaganda

– Jeg synes ikke, min journalistik har slagside. Det er noget af det, jeg har gjort mig mest umage med i hele min journalistiske karriere. Ikke at tage føle-føle-briller på, men at rapportere det, der foregår.

Den annullerede akkreditering betyder ikke, at Matilde Kimer er forment adgang til Ukraine. Men hun mener, at den fratager hende al mulighed for at fungere som journalist i landet.

– Jeg kan jo ikke lave en eneste reportage, der viser konsekvenserne af den her krig eller lidelserne i det ukrainske folk eller krigshandlingerne i sig selv, siger hun.

‘Dybt problematisk’

DR’s nyhedsdirektør Sandy French mener, at beskyldningen imod Matilde Kimer er ubegrundet og uretfærdig.

– Det er vi faktisk temmelig rystede over, siger hun.

– Et af de vigtigste og mest ufravigelige principper for DR er vores redaktionelle og uafhængige frihed til at bedrive fair og troværdig journalistik til danskerne. Derfor er det også dybt problematisk, når nogen – uanset hvem det er – forsøger at indskrænke den frihed.

Hun understreger, at DR stadig har fuld tiltro til Matilde Kimers uafhængighed.

– Ingen har lavet en mere fair og sober dækning af krigen i Ukraine end hende, hvilket ved flere anledninger er blevet anerkendt og prisbelønnet.

Matilde Kimer er netop nu nomineret til den største journalistiske pris, Cavling-prisen.

Matilde Kimer blev i sommer udvist af Rusland.

Udenrigsminister Lars Løkke er forundret

Udenrigsministeriet i Danmark har været orienteret om sagen siden august. Og siden slutningen af september har de forsøgt at hjælpe DR med at få hul igennem til myndighederne i Ukraine.

Hos DR håber Nyhedsdirektør Sandy French, at ministeriet fortsat vil hjælpe med at løse problemet.

– Min forventning er, at de tager det lige så alvorligt, som jeg gør, og derfor forventer jeg også, at de påtager sig ansvaret for, at der hurtigst muligt bliver fundet en løsning, så Matilde igen kan bedrive journalistik i Ukraine.

Og hos Udenrigsministeriet forsikrer nytiltrådt minister Lars Løkke Rasmussen, at hans forgænger har gjort alt, hvad han kunne. Han lover samtidig, at han selv vil kigge på sagen.

– Det der er vores opgave er at understrege over for de ukrainske myndigheder, at vi betoner pressefrihed højt. Og at vi i øvrigt har en statsradiofoni, som vi selv har et indtryk af, bedriver sober journalistik.

Lars Løkke Rasmussen forklarer, at han godt forstår, at Ukraine er i en særlig situation lige nu. Alligevel er det vigtigt, at den frie presse fungerer, så danskerne kan få et indtryk af, hvad der foregår i krigen, siger han.

– Vi har her en journalist, hvor ingen mig bekendt har sat spørgsmålstegn ved hendes journalistiske integritet. Så må vi håbe og tro på, at det kan række til at overbevise de ukrainske myndiheder.

Ukraine har set eksempler på russiske agenter blandt journalister

På den ukrainske ambassade i København er ambassadør Mykhailo Vydoinyk generelt glad for DR‘s dækning af krigen.

– Vi er taknemmelige for DR‘s dækning af krigen, især via kontoret i Kyiv, og vi opfordrer jer til at fortsætte arbejdet, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies