Seneste Danmarksnyheder

Dronning Elizabeth er død

Den britiske dronning Elizabeth er død. Hun blev 96 år.

Det bekræfter Buckingham Palace.

– Dronningen døde fredeligt på Balmoral i eftermiddag, står der i den officielle melding.

Den britiske kongefamilie er ifølge BBC samlet på slottet i Skotland, hvor dronningen er død.

Tidligere i dag blev det meddelt fra hoffet, at den britiske dronning Elizabeth blev tilset af læger på slottet Balmoral i Skotland, hvor dronningen var på sommerophold.

Meldingen var, at lægerne var bekymret for hendes helbred.

Kort efter hastede dronningens fire børn og andre familiemedlemmer mod slottet, og her til aften lyder det altså, at dronning Elizabeth er død.

Det bliver prins Charles, Dronning Elizabeths ældste søn, der overtager tronen og bliver konge. Han var en af dem, der allerede befandt sig på slottet tidligere i dag sammen med sin hustru, hertuginde Camilla.

Prins Charles har efter dronning Elizabeths død udsendt en erklæring, hvor han indleder med at skrive, at hans elskede mors død giver anledning til den største sorg for ham selv og familien.

– Jeg ved, at tabet af hende vil kunne mærkes dybt i hele landet, skriver han.

Kongehuset i London flager på halvt

På Buckingham Palace, der er kongehusets residens i London, bliver der torsdag flaget på halvt. Samtidig er flere mennesker samlet foran slottet, skriver Ritzau.

Kort efter dronningens død talte den nye britiske premierminister, Liz Truzz, til nationen.

Truzz siger, at dronningens død er et chok for Storbritannien og hele verden.

– Hun er den klippe, hvorpå vi har bygget det moderne Storbritannien, lød det fra hende.

Samtidig påpeger hun, at landet nu går ind i en ny æra, hvor kronen overtages af kong Charles den III, som hun opfordrer folket til at bakke op om.

Der bliver flaget på halvt med det britiske flag ved Buckingham Palace efter dronning Elizabeths død. (Foto: Toby Melville)

Dronningen har i den seneste tid måttet aflyse flere arrangementer på grund af helbredet.

Onsdag aflyste dronningen et arrangement for at hvile sig, hed det i en meddelelse fra hoffet.

Og i forgårs, da Storbritanniens nyudnævnte premierminister, Liz Truss, skulle godkendes af dronningen, foregik det på slottet Balmoral.

Dermed blev det første gang i den britiske dronning Elizabeths 70-årige regentperiode, at en kommende premierminister i Storbritannien ikke blev modtaget af dronningen på Buckingham Palace.

Hun har været britisk dronning siden 1952 og var den længst siddende monark i Storbritanniens historie.

Derudover har hun gennem sin tid på tronen oplevet 15 britiske premierministre. Lige fra Winston Churchill, der blev født i 1874, til Liz Truss, der blev født 101 år senere, i 1975.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies