Seneste Danmarksnyheder

DR besøger generobret ukrainsk by, hvor frygten for russerne stadig er stor

I en tale i aftes sagde den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at russerne står bag voldsomme forbrydelser i de dele af landet, som Rusland havde besat.

– De efterlader sig ødelagte landsbyer. I nogle af dem er ikke ét eneste hus, som ikke er smadret. Besætterne har lavet skoler om til lossepladser, kirker er smadrede eller bogstaveligt talt blevet brug som toiletter.

– Vores retsvæsen har allerede modtaget rapporter om mord, tortur og bortførelser, lød det fra Zelenskyj.

Da Ukraine tilbageerobrede Kyiv-forstaden Butja i begyndelsen af april, vågnede verden op til gruopvækkende billeder af civile, der var blevet dræbt på makaber vis, og lig, der lå spredt i gaderne.

– Det, vi så i Butja, i de befriede områder i Tjernihiv-regionen, i Sumy-regionen og nu i Kharkiv-regionen, er beviser på folkedrab mod ukrainere, sagde Zelenskyj i går.

Mangel på mad og internet

I Kupjansk fortæller de indbyggere, som DR har talt med, at livet under den russiske besættelse har været svært, og at de har frygtet soldaterne.

Der har desuden været mangel på mad, og så har indbyggerne været uden internet og telefonforbindelse i ugevis.

– De gjorde os ikke direkte fortræd, men det var ret så belastende. Der var lukket for mobil og internet, så man kunne ikke skrive til nogen, fortæller Nastja, der er mødt op for at få udleveret mad.

Efter at have været besat i mere end fem måneder blev byen befriet tidligere på ugen efter en hurtig fremrykning fra de ukrainske styrker. Noget, der også kom bag på indbyggerne her.

– Der var uro, og pludselig rykkede russerne ud. Men det hele skete så hurtigt. Hurtigere end vi havde forventet, fortæller Nastja.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies