Seneste Danmarksnyheder

Dødstrusler og chikane: Bøger bliver forbudt i krigen om, hvordan det rigtige USA skal se ud

Mødre mødte op med en liste over 400 bøger, de anså som skadelige og ville have forbudt. Og de havde snart følgeskab af hundredvis af medlemmer fra områdets kirker.

– De holdte bønnemøde udenfor og bad for bibliotekets sjæl. De truede mig og mine kolleger med passager fra biblen og gjorde det klart, at vi ville blive forbandet i Helvede, hvis vi fik de bøger indenfor murene, siger Kimber Glidden.

Harry Potter og pædofili

Listen over de 400 bøger bliver delt på kryds og tværs på højrefløjen i USA. Det er bøger, som strækker sig fra grafiske tegneserier med sex og nøgenhed til bøger skrevet om race.

Vreden, som også omhandler bøger med magi som for eksempel Harry Potter, er særligt rettet mod litteratur, der kredser om kønsidentiet og homoseksualitet.

– Jeg gjorde det klart, at der er ytringsfrihed i det her land, og at bøger, de ikke kunne lide, kunne være vigtige for andre. Unge, som følte sig alene, og som måske ledte efter en identitet, de kunne spejle sig i. Men jeg blev mødt med anklager om, at jeg ville gøre børn klar til pædofili, at jeg var bannerfører for LGBT+ samfundet, siger Kimber Glidden, som selv har mand og fem børn.

Kampen om, hvad der må læses, og hvad der er de rigtige amerikanske værdier, er blevet politisk brændstof i USA.

Både venstre- og højrefløjen har gennem tiden udfordret, hvad der var skadelige bøger eller skadelig information. Men det, der sker nu, er uden fortilfælde, fortæller den amerikanske biblioteksforening.

Krav om bandlysning

I de 20 år, foreningen har registreret forsøg på at forbyde bøger, har den aldrig set lignende angreb. Bare i år er mere end 1.651 bøger blevet forsøgt bandlyst.

Kravet kommer fra højrefløjen. Det har spredt sig over store dele af landet og er velorganiseret.

I en lang række stater som for eksempel Texas, Virginia og Idaho har republikanske politikere gjort det til politiske mærkesager i deres valgkampagner.

Konservative græsrodsbevægelser som “Mødre for frihed” har i rekordfart oprettet grupper landet over med det formål at støtte politikere, der vil forbyde, hvad de definerer som skadelige bøger på landets skolebiblioteker.

Det er lykkedes i flere stater, og hvad der begyndte som en kamp mod skolebiblioteker har nu spredt sig til offentlige biblioteker.

Proud boys og dødstrusler

I Bonners Ferry begyndte kristne bevæbnede kritikere at møde op ved Kimber Gliddens hjem.

– De opsøgte mine naboer og spurgte til, hvilken bil, jeg kørte i. Hvornår jeg kom hjem fra job. De gik rundt på vores grund, indtil min mand opdagede dem og smed dem væk. Det var intimiderende, fortæller hun.

Og hun er ikke alene. Ifølge biblioteksforeningen bliver bibliotekarer i tiltagende grad truet på livet og chikaneret på sociale medier.

I staten Illinois mødte den militante gruppe, Proud Boys, op til et skolebestyrelsesmøde, da bøger var på dagsordenen. Og i år er 27 biblioteksansatte, ifølge biblioteksforeningen, blevet politianmeldt, på grund af bøger på bibliotekets hylder.

Ingen er blevet sigtet. Men det kan måske snart ændre sig i Idaho.

Ja til strengere love

For nyligt godkendte et republikansk flertal i Repræsentanternes Hus i Idaho loven, H-666. Den gør det muligt at straffe bibliotekarer med fængsel og bøder, hvis børn får adgang til, hvad politikere definerer som upassende materiale.

Senatet i Idaho, som også har republikansk flertal har ikke taget forslaget op. Flere har udtrykt, at de anså forslaget som for ekstremt. Men det har resulteret i, at flere senatorer blev stemt ud ved opstillingsvalgene og erstattet af kandidater, der ville.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies