Seneste Danmarksnyheder

‘Dødens Købmand’ er så skurke-agtig, at han har været inspiration for en Hollywood-film

Borgerkrigene i Angola, Congo, Rwanda, Uganda, Afghanistan, Liberia, Sierra Leone, Peru, Togo, Colombia og Irak har én ting til fælles:

I alle tilfældene formodes det, at Viktor Bout har forsynet i hvert fald den ene part i konflikten med våben. I nogle tilfælde er han endda mistænkt for at have leveret skyts til begge de stridende parter. Det skrev Berlingske i en meget udførlig gennemgang af hans virke tilbage i 2010.

Victor Bout var våbenhandler – en særdeles produktiv en af slagsen – og han har ifølge Berlingske leveret kamphelikoptere, missiler, maskinpistoler og meget andet til krigene.

Den forhistorie har givet ham kælenavnet ‘Dødens Købmand’.

Det hele startede med et ophold i De Forenede Arabiske Emirater i 90’erne, da Viktor Bout selv var i midten af 20’erne. Her oprettede han luftfragtselskabet Air Cess, og det blev hans start ind i våbenindustrien, skrev The New Yorker i et portræt af ham i 2012.

Hans våbenleverancer til den alenlange liste af borgerkrige gjorde ham berygtet og også så berømt, at han udgjorde inspiration til filmen ‘Lord of War’, hvor Nicolas Cage spiller rollen som eftersøgt våbenhandler.

I 2002 blev Bout efterlyst via Interpol – seks år senere blev han fanget.

Det er altså en person, USA kæmpede hårdt for at få bag lås og slå, som nu er blevet løsladt til fordel for basketball-spilleren Brittney Griner.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies