Seneste Danmarksnyheder

Det militære samarbejde mellem Rusland og Iran er historisk tæt: ‘De har en fælles fjende’

– Russerne har ikke ret mange venner. Derfor kigger de efter, hvem der er i stand til at hjælpe dem her og nu, siger Peter Viggo Jacobsen.

Og der står Iran klar med assistance. De to lande har ifølge forsvarseksperten nemlig flere ting tilfælles, der skaber grobund for et tæt samarbejde.

For det første er begge lande økonomisk isolerede. Vesten har indført strenge sanktioner mod både Iran og Rusland, hvilket har gjort det svært for dem at handle med omverdenen.

– Så de har en interesse i at samarbejde. Russerne har ikke længere de økonomiske muskler, som de havde engang. De har gang i en meget stor krig, som presser dem på alle punkter, siger Peter Viggo Jacobsen.

En fælles fjende

Som bekendt kan en fælles fjende forene. Hverken Rusland eller Iran bryder sig om USA, og det er ifølge forsvarseksperten en anden grund til, at de to lande kan samarbejde.

– Der har amerikanerne ikke lagt skjul på, at de støtter de mange mennesker, der demonstrerer, så Rusland og Iran har en fælles fjende i USA, siger Peter Viggo Jacobsen.

USA’s støtte til demonstranterne i Iran har ifølge Peter Viggo Jacobsen pustet til fjendskabet mellem USA og Iran. (Foto: © Wana News Agency, Ritzau Scanpix)

Men hvad kan Rusland så hjælpe Iran med?

En hel del, påpeger forsvarseksperten. De kan blandt andet assistere med atomteknologi, hvis det en dag skulle komme til det. Men mere håndgribeligt kan Rusland med deres faste plads i FN’s Sikkerhedsråd hjælpe det iranske styre.

– De kan forhindre, at amerikanerne vedtager noget, som iranerne ikke bryder sig om.

– Når man er så presset, som Iran er, så har de brug for de stormagtsvenner, man kan finde. Der er Rusland en attraktiv partner, fordi de er villige til at modarbejde en vestlig agenda, siger Peter Viggo Jacobsen.

Gammelt venskab

Ifølge talsmanden for Det Hvide Hus, John Kirby, har Rusland tilbudt Iran militær og teknisk støtte i et omfang, “som aldrig tidligere er set”.

– Rusland forsøger at udvikle et videre samarbejde med Iran, så de to lande kan komme til at udvikle våben sammen og træne og uddanne soldater sammen, siger han.

At de to lande samarbejder er ikke noget nyt, forklarer Peter Viggo Jacobsen. Det kunne ses i forbindelse med borgerkrigen i Syrien, hvor Rusland og Iran allierede sig, fordi de begge delte en ambition om, at det syriske regime skulle bestå.

– Derfor modarbejdede de i fællesskab de vestlige bestræbelser på at vælte regimet. Iranerne har sammen med russerne hjulpet det syriske regime med at fastholde deres magt, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies