Det kan blive svært for Musk at trække sig fra aftale om køb af Twitter: ‘Det ligner en virkelig dårlig undskyldning’
Men de falske Twitter-profiler er næppe den eneste årsag til, at Musk gerne vil ud af aftalen, mener eksperter.
– Han har formentlig fundet ud af, at han har handlet lidt for impulsivt, og at det er blevet for dyrt, siger Per Hansen, der er aktieanalytiker ved Nordnet.
– For mig virker det som en virkelig dårlig undskyldning for at trække sig ud af det her køb. Det er svært ikke at se det på andre måder, siger Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier.
Good bot og bad bot
Elon Musk meddelte i fredags til den amerikanske børsmyndighed, SEC, at han ville trække sig fra købet af det sociale medie, fordi Twitter ifølge ham har givet ‘vildledende oplysninger’ og ikke har ‘opfyldt sine kontraktmæssige forpligtelser‘.
Musk mener mere konkret, at Twitter ikke har redegjort tilstrækkeligt for, at maksimalt fem procent af mediets brugere er bots. Musk mener selv, at de udgør op imod 20 procent.
Bots er en bred betegnelse for profiler, der automatisk udsender tweets eller liker og deler andre profilers opslag. Det kan både være ‘gode’ bots, som automatisk udsender vejrudsigter, trafikvarsler eller lignende.
Men det kan også være spam bots, som automatisk liker og deler opslag med bestemte ord eller spreder misinformation. Det fortæller Astrid Haug og peger på, at man blandt andet har oplevet store problemer med spam bots i forbindelse med det amerikanske valg, coronapandemien og krigen i Ukraine.
Når der både er ‘gode’ og ‘onde’ automatiserede profiler, så kan det væres svært at komme med et konkret antal på de problematiske profiler. Mange af dem bliver hurtigt lukket ned igen af Twitter, som selv siger, at de lukker omkring en million falske kontoer om ugen.
Og Astrid Haug tvivler på, at Twitter skulle have misinformeret om antallet af falske profiler, som Musk anklager dem for.
– Det vil være meget overraskende, hvis Twitter igennem alle årene skulle have løjet så meget, siger hun.
‘Ekstremt svært’ for Musk at vinde sagen
Og selv hvis der er flere falske profiler på Twitter, end firmaet selv har angivet, så kan Musk ikke bruge det som argument for at trække sig ud af aftalen.
Hans helt store problem er nemlig, at han ikke har skrevet det ind som en forudsætning for købet af Twitter, at der ikke måtte være mere end fem procent falske kontoer.
Derfor kan det blive meget vanskeligt for ham at slippe ud af aftalen uden at have den store tegnebog fremme, siger Per Hansen.
– Det bliver ekstremt svært for Elon Musk at vinde den sag, og det kan kun lade sig gøre, hvis han hyrer de allerdyreste og dygtigste advokater, siger han.
Da Musk indgik aftalen om at købe Twitter, gjorde han en dyd ud af ikke at lave en såkaldt ‘due diligence’, som er en undersøgelse, man typisk laver, inden man køber en virksomhed.
Har har altså selv frabedt sig de mange rapporter og data, som han nu efterspørger, inden han skrev under.
Nogle gange kan man i USA slippe ud af en handel ved at betale en såkaldt ‘break up-fee‘ på en milliard dollar, hvis det viser sig, at aftalen ikke lever op til nogle af forudsætningerne.
Men da Musk slet ikke har specificeret nogle forudsætninger for købet i kontrakten, er dette også et usandsynligt scenarie, mener Per Hansen.
Ifølge ham er det mest sandsynlige udfald, at Musks advokater forhandler sig frem til, at han kan betale en ekstra stor sum for at slippe ud af købet, selvom der ikke har været brudt nogle aftaler i kontrakten.
– I USA kan penge løse alt, og jeg tror, det mest sandsynlige er, at Musk kommer til at betale måske to eller tre milliarder dollar for at komme ud af handlen, siger Per Hansen.
Købt for dyrt
Da Musk i foråret annoncerede, at han ville købe Twitter, blev det en kæmpe historie verden over, ikke mindst fordi beløbet var svimlende – selv for verdens rigeste person.
44 milliarder dollar er ikke småpenge, og allerede da Musk købte Twitter, var beløbet i den høje ende i forhold til selskabets værdi.
– Indtjeningen i Twitter er så forsvindende lille, at den ikke kan legitimere en så vanvittig pris, som han gerne ville betale for Twitter, siger Per Hansen.
– Det vil tage mange år før, man kan sige, at det er en god forretning, og at prisen kan retfærdiggøres.
Det mente mange af Twitters investorer også, og derfor er aktierne raslet ned siden Musks udmelding. Og nu står han altså med en alt for dyr aftale, som han gerne vil ud af igen med æren i behold.
Vil gå derfra som en helt
Og hvad siger Elon Musk selv til hele balladen? Han har såmænd delt et meme – på Twitter selvfølgelig.
– De sagde, at jeg ikke kunne købe Twitter, begynder teksten, som ledsages af billeder af en gradvist mere munter Musk.
– Så ville de ikke afsløre bot-oplysninger. Nu vil de tvinge mig til at købe Twitter i retten. Nu skal de afsløre bot-oplysninger i retten, står der.