Seneste Danmarksnyheder

‘Det er en fiasko fra russisk side’: Ukrainsk modoffensiv fortsætter i strategisk vigtig by

Tidligere på dagen lød meldingen, at den ukrainske by Lyman, der har været under russisk kontrol i månedsvis, var omringet af ukrainske styrker.

Det russiske forsvarsministerium oplyser dog her til eftermiddag ifølge det russiske nyhedsbureau Ria, at russiske tropper har trukket sine tropper ud af Lyman i Donetsk “i forbindelse med skabelsen af en trussel om indeslutning”.

Byen, der ligger i den for nyligt ulovligt annekterede Donetsk-region, er et vigtigt strategisk knudepunkt for russiske styrker, der har brugt byen som et logistisk og transportmæssigt centrum for deres operationer i den nordlige del af Donetsk.

– Den ligger som en bremse i forhold til ukrainske angreb ind i Luhansk-regionen. Hvis den falder, så er der åbent for et relativt stort angreb videre østpå, siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

‘Fiasko fra russisk side’

Ifølge det ukrainske militær er der omkring 5.000 russiske soldater til stede i Lyman, og skulle meldingen om, at det er lykkedes ukrainske styrker at omringe og trænge ind i byen, holde stik, er det ifølge Anders Puck Nielsen et stort taktisk nederlag for Rusland.

– Det er en fiasko fra russisk side. Det viser i hvert fald helt tydeligt, at ukrainerne ikke har tænkt sig at holde op med at angribe, bare fordi russerne siger, at de har annekteret området, siger han.

Og så fortæller den seneste udvikling ham også noget andet:

– Det viser også, at russerne har annekteret noget, som de ikke kan kontrollere, siger Anders Puck Nielsen.

Men selvom det angiveligt er svært for russerne at holde kontrollen over byen, så er det ifølge militæranalytikeren en by, som russerne har prioriteret.

– Der er ingen tvivl om, at det er en by, som de har håbet, de kunne holde fast i, dels for ikke at miste den, og dels for ikke at åbne op for angreb ind i Luhansk, siger han.

‘Operationen er endnu ikke forbi’

Ifølge talsmand for Ukraines militær Serhii Tjerevatij er en tilbageerobring af byen også vigtig, fordi den skaber momentum for Ukraine. Han påpeger, at de russiske soldater i byen er pressede.

– De har mange dræbte og sårede. Men operationen er endnu ikke forbi, siger han.

Noget tyder på, at den påstand kan holde vand. I hvert fald udtalte en prorussisk ukrainsk leder i byen i går, at deres allierede holdt stand i Lyman med “deres sidste kræfter”.

En ukrainsk kvinde på en bus, efter hun er blevet evakueret fra Lyman i april. (Foto: Jorge Silva © Ritzau Scanpix)

Også Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, udtalte sig sent i går om deres modoffensiv.

– Alle har hørt om, hvad der sker i Lyman. Disse fremskridt har stor betydning for os, sagde den ukrainske leder i sin daglige tale fredag.

Den blev holdt, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, formelt havde annekteret de ukrainske områder ved en stort anlagt ceremoni i Kreml.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies