Seneste Danmarksnyheder

Dele af Irans oliesektor kan være på vej i strejke imod præstestyret: ‘Det kan være en gamechanger’

Protesterne imod præstestyret i Iran kan være på vej ind i en ny fase.

Mens kvinder klipper håret af og sætter hijabber i brand, har utilfredsheden med Irans styre nået oliesektoren.

Den britiske avis The Guardian skriver, at mere end 1.000 medarbejdere i flere selskaber i sektoren truer med at gå i strejke.

Ifølge Reuters skulle medarbejdere fra de to raffinaderier Abadan og Kangan samt et petrokemisk selskab, der laver produkter af råolie, være blandt de protesterende. Det skriver nyhedsbureauet på baggrund af opslag på sociale medier.

Protesterne i Iran begyndte, da den iransk-kurdiske kvinde Mahsa Amini døde 16. september. Den 22-årige kvinde mistede livet, mens hun var i det iranske moralpolitis varetægt. Hun var tilbageholdt på grund af “upassende påklædning”.

Nu, knap en måned senere, har demonstrationerne vokset sig til en størrelse, som Iran ikke har set i flere år.

Kan blive en game changer

Rasmus Elling, der er lektor ved Københavns Universitet og forsker i iranske forhold, siger, at han kan bekræfte, at medarbejdere på et eller to petrokemikaliefabrikker i byen Bushehr overvejer strejke.

– Alle iranobservatører holder rigtig godt øje med det her. For man regner med, at det kan være en gamechanger, hvis olieindustrien går ind i en større strejkefase, siger Rasmus Elling.

Ifølge hans informationer er det dog kun de kontraktansatte og dermed ikke de fastansatte, der har truet med strejke. Alligevel er det værd at holde øje med, siger han.

– Tidligere i Irans historie har man set, at oliebranchen er meget sensitiv for magthaverne. Hvis olieindustrien går ind i en større strejkefase, så kan det være med til at destabilisere styret, fordi det er styrets hovedindtægt på trods af sanktioner, siger Rasmus Elling.

Ifølge The Guardian har iranske statsmedier nedtonet strejketruslerne og siger, de skyldes midlertidige problemer, fordi der har været forsinkelser i udbetalingen af løn.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies