Han understreger dog samtidig, at midtvejsvalgets resultat ikke vil betyde, at danske virksomheder fra den ene dag til den anden skal vinke farvel til USA som eksportmarked.
– Vi er ikke så pessimistiske i forhold til, om døren pludseligt bliver smækket på danske virksomheder. Men det kan gøre noget for tempoet, og dermed også omsætningen i USA, siger Søren Friis Larsen.
DI: Intet dommedagsscenarie
Også hos Dansk Industri betoner man, at der, uanset om der kommer et republikansk flertal, ikke vil være tale om et “dommedagsscenarie” for de danske virksomheder, der leverer klimaløsninger til USA.
– Det er heldigvis ikke voldsomt meget, de danske eksportvirksomheder vil komme til at mærke det.
– Det afgørende er jo, at IRA (Inflation Reduction Act, der afsatte 369 milliarder dollar til klimaomstilling, red.) er vedtaget og klappet af i begge kamre, siger Louis Funder, der er chef for Dansk Industris kontor i USA.
Der, hvor problemerne potentielt kan opstå for de danske eksportvirksomheder, er, når vindmøller, solceller og andre grønne løsninger skal opstilles i de enkelte stater, lyder det.
– Der vil være noget, hvor Republikanerne kommer til at sætte deres hæle i i forhold til implementeringen af denne her pakke (IRA, red). Noget grus i maskineriet.
Hvornår vil de her danske virksomheder kunne mærke en ændring i deres eksport, hvis der kommer et republikansk flertal i et eller begge kamre?
– Du får svært ved at finde en virksomhed, der siger, “nu skifter flertallet i det ene kammer, så nu har jeg ikke nogen forretning længere”.
– Så det er ikke nu – eller det næste år for den sags skyld, siger Louis Funder.
Hos Dansk Erhverv vil man heller ikke sætte tidshorisont på, hvornår den grønne eksport vil gå ned i gear.
– Danske virksomheder har nogle rigtig gode løsninger, så de vil også være attraktive for amerikanske virksomheder efter et valg – lige meget resultatet, siger Søren Friis Larsen.