Seneste Danmarksnyheder

Dansk ungdomsparti i Miami: Fører valgkamp for abortmodstander

I morgen er der midtvejsvalg i USA.

Og blandt dem, der deler flyers ud på gaden for Republikanerne, er medlemmer af det danske ungdomsparti Konservativ Ungdom, KU.

De er rejst til Miami i Florida for at føre valgkamp for den konservative, republikanske senator Marco Rubio, og det har vakt opsigt.

Rubio er nemlig indædt modstander af abort – selv for ofre for incest og voldtægt – og han er stærk tilhænger af amerikanernes ret til at bære våben.

Fører valgkamp for søsterparti

En af dem, der er rejst til Florida, er KU-landsformand Christian Holst Vigilius.

Han kalder Det Republikanske Parti for et søsterparti til KU og ser ikke noget problem i at støtte Marco Rubio i et genvalg som senator i Florida.

Republikanerne er vores amerikanske søsterparti. Der er nogle områder, hvor vi ikke er 100 procent politisk enige. Det gælder sådan set for alle vores søsterpartier i hele verden, siger Christian Holst Vigilius til P1 Morgen.

Er der ikke nogen søsterpartier, hvor forskellene bliver så store, at man tænker: Det skal jeg ikke støtte?

– Jo, det kan sagtens være. Men for at bringe det i perspektiv, så har de jo faktisk en mindre restriktiv abortlovgivning i Florida, end vi har Danmark. I Florida kan du ikke få foretaget en abort efter 15 uger. I Danmark er det efter 12 uger, siger KU-formanden.

Florida har den tredjehøjeste abortrate blandt USA’s stater, men det forventes, at statens hidtil liberale abortlovgivning vil blive strammet af den nuværende republikanske guvernør, Ron DeSantis, skriver CNN.

I juni omgjorde den amerikanske højesteret den såkaldte ‘Roe mod Wade’-afgørelse, der gjorde abort til en forfatningssikret ret i USA. Derfor er det nu muligt for de enkelte delstater selv at afgøre, hvorvidt det skal være lovligt at få en abort eller ej.

100 procent ‘pro-life’

Man skal ikke langt tilbage i arkiverne for at finde en opsigtsvækkende udtalelse fra Marco Rubio.

Under den nuværende valgkamp har han udtalt, at han er 100 procent “pro-life” – også i de tilfælde, hvor graviditeten er et resultat af voldtægt eller incest. Det skriver det amerikanske medie Vanity Fair.

Hvordan er det at stemme dørklokker for en mand, der mener det?

– Jeg synes grundlæggende, at man skal have lov til at have de holdninger, man vil. Nu taler vi om politik og ikke personlige holdninger. Rubio har også noget fornuftig politik at byde på, siger Christian Vigilius til P1 Morgen.

Men du skal vel også repræsentere en holdning. Hvor går din grænse?

– Jamen, vi er jo ikke ude og tale om folks private holdninger. Vi er ude og tale om politik, og hvad det er, politikerne går til valg på, siger Christian Holst Vigilius.

Løb fra lovforslag

Marco Rubio har blandt andet også markeret sig i amerikansk politik ved at være stærk fortaler for at bære våben.

Ifølge Rubio er skal det amerikanske problem med våbenvold ikke løses gennem lovgivning. I stedet skal skoleskyderier og andre skudepisoder bekæmpes ved at identificere de personer, der bruger våben ulovligt.

Er det også noget, I kan stå inde for, når I er ude og ringe dørklokker?

– Altså nej, vi har ikke talt så meget politik med vælgerne, men mere spurgt, om de har tænkt sig at gå ned at stemme, siger Holst Vigilius.

– Det jo ikke sådan, at vi i KU synes, at vi skal have en mere liberal våbenpolitik i Danmark. Vi går ind for peberspray, ikke andet. Jeg synes godt, man kunne have mere kontrol med våben i USA. Det er også noget, vi taler med vores søsterparti om.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies