Brug for karensperiode
Opsangen kommer i den årlige temperaturmåling af retsstatssituationen i Danmark, som Europa-Kommissionen offentliggjorde tidligere i dag.
Overordnet set har retsstaten det godt i Danmark, som blandt andet bliver betragtet som et af de mindst korrupte lande i EU og resten af verden. Men ifølge Europarådet, der blandt andet holder øje med retssikkerheden rundt om i Europa, kan der opstå interessekonflikter, hvis en minister frit kan skifte til en privat stilling uden at skulle igennem en karensperiode.
Derudover kan fortrolige oplysninger, som ministeren har fået, blive brugt – eller misbrugt – i det nye job.
Netop de pointer bør de danske politikere lytte til, mener Europa-Kommissionen, som dog ikke kan tvinge de danske politikere til at makke ret. Men budskabet møder glæde hos Transparency International Danmark, som arbejder for at bekæmpe korruption og bestikkelse.
– Det er ingen ny kritik, men det er som om, Europa-Kommission denne gang siger til de danske politikere: ‘Skal vi stave det for jer, for hvordan kan det være, det er så svært at forstå?’, siger formand Jesper Olsen.
Han mener, at der er brug for en karensperiode for danske ministre, så der kommer til at gå noget tid, før de kan træde til i det nye job. Det har man eksempelvis i Sverige, Storbritannien, Tyskland og Frankrig, hvor der skal gå mellem et halvt til tre år, før ministre og topembedsmænd kan få lov til at skifte til det private.
– Som jeg ser det, opstår problemet, hvis man som siddende minister er jobsøgende, for så er man ikke kun fokuseret på at være minister og tjene Danmark. Så har man også en interesse i at tjene sig selv og lande det job, der er bedst for en fremadrettet, siger han.