Seneste Danmarksnyheder

Danmark taber feta-strid efter årelangt tovtrækkeri

Fra dansk side har argumentet dog længe lydt, at denne eneret forsvinder, hvis osten bliver solgt til tredjelande uden for unionen, hvor feta-betegnelsen ikke er beskyttet gennem aftaler med EU. Og trods hård kritik fra Europa-Kommissionen har Danmark holdt fast i den tolkning – ikke mindst fordi ‘feta’ er et populært brand i store dele af verden.

Men det argument køber EU-Domstolen altså ikke, og ifølge dommen har Danmark “tilsidesat sine forpligtigelser” og ligefrem truet de græske osteproducenter på deres levebrød ved ikke at standse eksporten af ‘dansk feta’.

Det er EU-Domstolen, som har det sidste ord i spørgsmål om, hvordan EU-retten skal tolkes, og hvis ikke Danmark retter ind og efterkommer dommen, kan det resultere i sanktioner og bøder.

Kan ramme dansk eksport

Det var Europa-Kommissionen, hvis opgave er at sikre, at alle medlemslandene overholder EU’s regler, som i 2019 med støtte fra Grækenland og Cypern valgte at trække Danmark for EU-Domstolen for traktatbrud.

Det er dog ikke første gang, at fetaen skaber splid på tværs af de europæiske landegrænser, og Danmark og Tyskland tabte for år tilbage retten til at bruge navnet på EU‘s indre marked.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra fødevareminister Rasmus Prehn (S), men Fødevareministeriet oplyser til DR Nyheder, at ministeriet “tager EU-domstolens afgørelse til efterretning”, og at de nu vil “undersøge nærmere, hvilke tiltag afgørelsen giver anledning til”.

Hos Mejeriforeningen, der er brancheorganisation for de danske mejerier, bliver afgørelsen mødt med både stor overraskelse og skuffelse.

Her er holdningen, at EU‘s beskyttelsesregler kun bør gælde inden for unionens grænser, og derfor mener Kirsten Holm Svendsen, der er direktør i foreningens kontor i Bruxelles, at EU nu ”blander sig i praksis i, hvad danske virksomheder aftaler med kunder uden for EU.”

– Ofte er det modtagerlandets lovgivning, der er udgangspunktet for, hvilken betegnelse osten skal sælges under. Kan vi ikke følge den, så mister vi det pågældende marked, siger hun.

De danske mejerier har lige nu stor eksportfremgang i lande uden for Europa. I de seneste fem år er eksporten af ost til tredjelande ifølge Mejeriforeningens egne tal steget fra 64,9 til 81,5 millioner kilo i 2021, og især i Mellemøsten er feta et populært navn i kølediskene.

Det er først og fremmest Arla Foods, der sælger dansk feta i udlandet. Ifølge Kirsten Holm Svendsen vil dommen fra EU-Domstolen utvivlsomt ramme den danske eksport.

– Det gør helt sikkert tilværelsen noget mere besværlig for de danske eksportmejerier, når de fremover ikke kan sælge deres oste under de navne, som de er kendt under på markeder i Mellemøsten eller i andre regioner, siger hun og fortsætter:

– Nogle mejerier vil muligvis vælge at ompakke produkterne på de pågældende markeder, mens andre måske vil flytte hele produktionen. Uanset hvad, vil det påføre virksomhederne ekstra omkostninger og kan i sidste ende betyde tab af danske arbejdspladser, siger hun og tilføjer, at hun nu håber, at den danske stat vil anke dommen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies