Seneste Danmarksnyheder

Corona-duks har pludselig flere dødsfald end nogensinde

Australien var stort set hermetisk lukket, da coronasmitten bragede derud af i resten af verden.

Landet var kendetegnet ved langvarige nedlukninger og skrappe rejse-restriktioner for at holde smitten nede på et minimum – hvilket i et stort omfang også lykkedes.

Men Australiens image som et land med meget lav coronasmitte har nu ændret sig fundamentalt.

De seneste uger har især to coronavarianter – BA4 og BA5 – bredt sig voldsomt og er skyld i et stort antal dødsfald, først og fremmest blandt landets ældre og svage borgere.

Alene i delstaten Victoria, hvor storbyen Melbourne ligger, er antallet af døde med covid-19 i juli nået op over 650, oplyser australske ABC News.

Det er det højeste antal registrerede døde med corona på en måned i Australien.

I den tid pandemien har stået på, har Australien ellers haft en af de laveste dødsrater blandt de 38 OECD-lande. Tallet lyder på 439 dødsfald per million indbygger.

I USA er der 3.050 dødsfald per en million indbygger og i Storbritannien 2.718.

Genåbning fører til flere smittede

Man kan spekulere i, hvad der så har ændret sig.

For det første kommer den stigende smitte i kølvandet på en lang periode med strenge restriktioner, der blev ophævet for nogle måneder siden. Det siger Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

– Man har smidt maskerne og er helt tilbage i den normale omgang.

For det andet er det lige nu vinter i Australien, som også bidrager til, at der lige pludselig er sket en meget stor smittespredning, forklarer Konradsen.

I midten af februar var det omkring 17 procent af alle australiere, der havde haft mindst én covid-19 infektion. I midten af juni var det tal steget til cirka 50 procent.

– Så det er en meget kraftig stigning på relativt få måneder, understreger han.

  • Danmark og Australien kan være vanskelige at sammenligne på grund af de store forskelle på landenes størrelser i forhold til areal og antal indbyggere.

  • I Danmark bor der cirka 5,8 millioner mennesker. I Australien omkring 25,7 millioner mennesker. I Danmark er der registeret 6.639 døde med corona, i Australien er tallet 11.846.

Taget med bukserne nede

For Flemming Konradsen er den stigende smitte ikke argument for, at man skal gå tilbage til en lockdown – hverken herhjemme eller i Australien.

Men bølgen af nye smitte- og dødstilfælde er en reminder om, at coronavirusset ikke er forsvundet. Det tyder noget nemlig på, man ikke har været opmærksom på i Australien, siger han.

– Vi skal ikke glemme, at vi stadig er midt i en pandemi. Der er mange medier i landet, der siger, at man simpelthen glemte, at man var midt i en pandemi og derfor ikke var beredt i sundhedsvæsenet.

Blandt andet er myndighederne ikke kommet i mål med at få en stor nok del af befolkningen til at tage booster-stikket.

Cirka 70 procent af befolkningen i Australien har fået en booster, og det efterlader cirka 30 procent, der ikke har fået tredje stik. Det er særligt de ældre og sårbare i den gruppe, der er endt på hospitalet, forklarer han.

Det vidner ifølge Flemming Konradsen om, at man som befolkning, i det politiske system og i sundhedssystemet, har lænet sig lidt tilbage i håndteringen.

Det kan være forklaringen på, at det ellers så faste greb om smitte- og dødstal down under er løsnet.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies